România, penultima din UE în clasamentul satisfacţiei faţă de sistemul feroviar naţional

România şi Bulgaria sunt ultimele ţări din UE într-un clasament alcătuit după gradul de satisfacţie faţă de sistemul ferovioar propriu, potrivit unui sondaj Eurobarometru care mai arată că 71% dintre europeni susţin o concurență sporită în transportul feroviar la nivel național şi regional.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 13:41
România, penultima din UE în clasamentul satisfacţiei faţă de sistemul feroviar naţional

Potrivit sondajului, mai puțin de jumătate dintre europeni sunt mulțumiți de propriile sisteme feroviare (46%), deși gradul de satisfacție s-a îmbunătățit față de 1997, când era de 41%.

Nivelul de satisfacție variază astfel de la 67% în Finlanda până la 18 % în Bulgaria, fiind în general destul de scăzut în statele membre din Europa Centrală și de Sud-Est. În România, gradul de satisfaţie este de 23%.

Conform aceleiaşi cercetări, sprijinul total pentru deschiderea către concurență a sistemelor naționale și regionale de transport feroviar este de peste 60 % în toate statele membre, cu excepția a două (Olanda și Luxemburg). În acelaşi context, 78% dintre cetățenii UE sunt de părere că o concurență mai mare va fi în beneficiul călătorilor, arată sondajul.

Pentru majoritatea europenilor, deschiderea către concurență va avea o influență pozitivă în ceea ce privește prețul biletelor (72%), calitatea serviciilor pentru călători la bordul trenurilor (71%), confortul și curățenia trenurilor (70%), frecvența trenurilor (68%), punctualitatea acestora (66%), modul în care sunt administrate întreprinderile feroviare (63 %) și numărul de stații sau rute care vor fi deservite (62%), potrivit studiului.

Cercetarea Eurobarometru indică totodată că majoritatea absolută a europenilor se așteaptă ca o concurență mai mare pe piața feroviară să fie benefică pentru părțile interesate individuale, precum călătorii (78%), operatorii feroviari privați (68%) și salariații operatorilor de transport feroviar (55%).

De asemenea, 70% dintre cetățenii UE doresc ca, în urma sporirii concurenței, să beneficieze de servicii feroviare minimale, similare celor ale companiilor aeriene low-cost, iar 43% vor dezvoltarea de servicii premium (mâncare, filme, ziare etc.). De asemenea, aproape două treimi (65%) dintre europeni doresc mai multe modalități de achiziționare a biletelor (de exemplu online, prin intermediul telefoanelor inteligente sau la bord).

Peste jumătate dintre europeni (55%) utilizează trenurilor naționale sau regionale: cel puțin săptămânal (6%), de mai multe ori pe lună (4%), de mai multe ori pe an (19%) sau cel mult o dată pe an (26 %). Mai mult de patru din zece europeni nu au folosit niciodată acest tip de trenuri (45%), se precizează într-un comunicat al reprezentanţei Comisiei Europene.

Puțin peste patru din zece europeni (41%) utilizează trenuri suburbane: cel puțin săptămânal (7%), de mai multe ori pe lună (5%), de mai multe ori pe an (13%) sau cel mult o dată pe an (15%). Aproape șase din zece europeni nu au folosit niciodată acest tip de trenuri (59%).

Principalul motiv pentru care călătorii folosesc trenurile naționale sau regionale îl constituie călătoriile de agrement (70%), doar câțiva dintre călători menționând că merg cu trenul la muncă sau la cursuri (10 %) sau în călătorii de afaceri (10 %).

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete pentru evenimente și activități de top disponibile prin intermediul......
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...