România, peste Ungaria şi Cehia. Creşterea economică a ţării noastre va fi peste media ECE – analiză UniCredit

Analiştii UniCredit anticipează că România va înregistra o creştere economică peste medie în 2023 şi 2024, în timp ce Ungaria şi Cehia vor subperforma, potrivit raportului trimestrial al băncii pentru Europa Centrală şi de Est, intitulat "Creşterea mai rapidă se confruntă cu provocări externe".
AGERPRES - lun, 03 iul. 2023, 13:40
România, peste Ungaria şi Cehia. Creşterea economică a ţării noastre va fi peste media ECE - analiză UniCredit

„Analiştii UniCredit estimează că economiile din UE-ECE şi din Balcanii de Vest vor creşte cu aproximativ 1,6% în 2023 şi 3,1% în 2024. Anticipaţiile sunt că România va înregistra o creştere economică peste medie, în timp ce Ungaria şi Cehia vor subperforma. În ultimul Raport trimestrial ECE ‘Creşterea mai rapidă se confruntă cu provocări externe’, UniCredit Research evidenţiază că principalul risc pentru economiile regionale îl reprezintă o evoluţie slabă în Europa, SUA şi China şi, astfel, revenirea cheltuielilor de capital, a exporturilor şi a cererii de consum pe final de 2023 sau chiar în 2024 ar putea să întârzie”, se spune într-un comunicat al băncii.

În acelaşi timp, cererea internă ar putea continua să se consolideze, deoarece creşterea salariilor va depăşi inflaţia începând cu a doua jumătate a acestui an, iar condiţiile financiare se vor relaxa în 2024. Conform raportului trimestrial: „Guvernele din ţările ECE sunt reticente în a retrage sprijinul fiscal pentru gospodării, ceea ce va declanşa procedura de deficit bugetar excesiv în 2024”. De asemenea, aşteptările economiştilor UniCredit sunt că sumele primite prin Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi mai mici în 2023.

Potrivit raportului, prognozele de inflaţie pentru sfârşitul anului 2023 variază între 6% şi 9%, exceptând Turcia. Anul viitor, aşteptările analiştilor UniCredit sunt că ritmul dezinflaţionist va încetini.

„Ţintele de inflaţie vor fi probabil ratate din cauza preţurilor mai mari la energie şi a presiunii cererii asupra preţurilor, pe fondul stimulentelor fiscale din 2023 şi al creşterii salariilor reale. Rusia şi Serbia ar putea fi excepţiile”, afirmă Dan Bucşa, economist şef al UniCredit pentru ţările ECE.

Se aşteaptă ca toate băncile centrale din ECE să reducă rata dobânzii de politică monetară în 2024 la sub 6% în Europa Centrală şi Serbia, la 7% în Rusia şi la 20% în Turcia.

Printre principalele riscuri evidenţiate în Raportul trimestrial ECE sunt: inflaţia peste ţinta stabilită pe termen mediu; o recesiune în zona euro şi SUA şi o creştere economică sub aşteptări în China, care va afecta economiile ţărilor ECE; impactul războiului Rusia-Ucraina asupra turismului de pe litoralul Mării Negre; naţionalismul şi euroscepticismul care pătrund în politicile economice.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag de 3.600 MW....
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...