România: Piaţa de fuziuni şi achiziţii va creşte în următoarele 18 luni – E&Y

Volumul tranzacţiilor de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii /M&A/ din România va cunoaşte un trend pozitiv în următoarele 12-18 luni, în special datorită unor tranzacţii transnaţionale preconizate, precum vânzarea unor active a Lafarge-Holcim sau vânzarea companiilor de distribuţie şi furnizare ale Enel, reiese dintr-o analiză realizată de compania EY.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 08:46
România: Piaţa de fuziuni şi achiziţii va creşte în următoarele 18 luni - E&Y

Conform datelor publicate marţi de EY, în prima jumătate a anului 2014, piaţa de M&A din România a reacţionat pozitiv la semnalele primite de afară, iar percepţia generală a fost cea a unei pieţe active, care îşi recâştigă atractivitatea în ochii investitorilor.

‘În România, în primele şase luni, piaţa s-a caracterizat printr-un volum al tranzacţiilor mai mare, valoarea acestora rămânând în zonă mică spre medie, însă perspectivele pentru următoarele 12-18 luni sunt că valoarea medie să crească, în baza unor tranzacţii transnaţionale, precum vânzarea unor active a Lafarge-Holcim sau vânzarea companiilor de distribuţie şi furnizare ale Enel’, a afirmat, Mihai Pop, manager Servicii de asistenţă în tranzacţii al EY România.

Acesta a adăugat că, în intervalul analizat, pe plan local s-au parafat 21 de tranzacţii semnificative, în domenii precum cel de servicii financiare, alimentar, tehnologic, dar şi în unele sectoare care se restructurează înaintea unui nou ciclu de creştere (bricolaj şi materiale de construcţii).

‘O menţiune specială trebuie acordată sectorului imobiliar, unde s-a materializat un nou val de interes pentru proprietăţi cu potenţial ridicat’, a punctat Pop.

La nivel mondial, valoarea tranzacţiilor M&A a înregistrat, în primele şase luni ale anului, o creştere de 50% faţă de primul semestru din 2013, până la 1,7 trilioane de dolari, cel mai înalt nivel din 2007.

Potrivit EY, majorarea a fost susţinută de o creştere cu 35% a numărului de tranzacţii de peste un miliard de dolari.

Pieţele mature au fost cele mai active pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în prima jumătate a lui 2014, iar în termeni de valori ale tranzacţiilor primele cinci ţări atractive din punct de vedere al activelor au fost: SUA, Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Australia.

În ceea ce priveşte ţările cu cele mai multe companii care au făcut achiziţii, pe primele cinci locuri s-au situat SUA, Canada, Elveţia, Marea Britanie şi China.

Din punct de vedere al volumului tranzacţiilor, pe prima poziţie a clasamentului s-au situat tot SUA, urmate de Marea Britanie, Germania, Canada şi Australia.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013.

În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

De la 1 iulie 2013, Ernst&Young a devenit EY, logo-ul s-a schimbat pentru a răspunde acestei modificări, iar noul tagline al companiei este ‘Building a better working world’.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica, din nou profit net uriaș, 760 de milioane de lei în doar trei luni, cu 76% mai mare
Hidroelectrica, din nou profit net uriaș, 760 de milioane de lei în doar trei luni, cu 76% mai mare
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat în primele trei luni ani ale acestui an creșteri substanțiale ale afacerilor și profitului, în......
Preţul mediu în sectorul imobiliar rezidenţial din România ar putea creşte cu 5-10% în 2021 – studiu RE/MAX
Preţul mediu în sectorul imobiliar rezidenţial din România ar putea creşte cu 5-10% în 2021 – studiu RE/MAX
Preţul mediu în sectorul rezidenţial din România ar putea creşte în acest an cu 5-10%, factorii cheie care influenţează ...
Saint-Gobain cumpără grupul Duraziv fondat de Daniel Guzu
Saint-Gobain cumpără grupul Duraziv fondat de Daniel Guzu
Saint-Gobain anunță încheierea unui acord pentru achiziționarea grupului Duraziv din România, specializat în producția ...
Studiu EY: Angajații își doresc să lucreze de acasă între două și trei zile după încheierea pandemiei
Studiu EY: Angajații își doresc să lucreze de acasă între două și trei zile după încheierea pandemiei
Nouă din zece angajați își doresc flexibilitate în alegerea locului de unde muncesc și a programului de muncă, arată ...