România pierde un contract de 60.000 de tone de grâu, când putea profita de slăbiciunea Rusiei. Egiptul a anulat o licitație

Egiptul, cea mai mare piață pentru grâul românesc, dar și pentru cel rusesc, a anulat ieri o licitație în urma căreia România ar fi putut exporta 60.000 de tone în valoare de 17,6 milioane de dolari. Vom trimite însă o cantitate dublă în februarie, urmare a unor contracte deja semnate. România are până în 30 iunie anul curent șansa de a câștiga din cota Rusiei ,care a impus o taxă pe export pentru a-și proteja piața internă.
Alina Stanciu - joi, 14 ian. 2021, 19:41
România pierde un contract de 60.000 de tone de grâu, când putea profita de slăbiciunea Rusiei. Egiptul a anulat o licitație

Pentru că, începând cu 15 februarie și până în 30 iunie 2021, Rusia va percepe o taxă de export de 25 de euro pe tona de grâu, țara noastră ar mai putea reduce din decalajul față de anul de marketing trecut când 23% din exporturile totale de grâu, adică aproximativ 1,2 milioane de tone, au ajuns în Egipt. 

În februarie, vom livra 120.000 de tone și existau premisele pentru un nou export de 60.000 în perioada 18 februarie-5 martie. GASC, Autoritatea de stat din Egipt care controlează achizițiile de alimente și care lansase o nouă cerere de ofertă, a anulat însă licitația.

Din datele AgriCensus, o divizie a Fastmarkets, cea mai importantă agenție de raportare a prețurilor de pe piața produselor agricole, metalice și forestiere, traderul Ameropa oferise 60.000 de tone de grâu românesc pentru 292,97 dolari tona (FOB).

“GASC a anulat o licitație pentru importul grâului de măcinat cu livrarea în perioada 18 februarie – 5 martie, deoarece comercianții s-au retras de pe piață, iar oferta medie a crescut cu aproape 30 de dolari pe tonă comparativ cu licitația de luna trecută”, se arată într-o informare a Fastmarkets.

Potrivit sursei citate, anularea poate fi pusă și în contextul în care există zvonuri că guvernul rus ar putea ridica taxa de export de 25 de euro, în cazul grâului, pentru a încetini creșterea prețurilor interne la alimente.

Totuși, miercuri, Ministrul rus al Agriculturii a propus ca taxa de export la grâu să fie 45 de euro pe tonă, începând cu 15 martie, față de 25 de euro la cât a fost stabilită începând 15 februarie. 

Propunerea urmează să fie discutată la o întâlnire cu reprezentanții industriei din 15 ianuarie.

În afară de România, la licitație mai participaseră Franța, prin traderul Viterra și Soufflet, cu un preț de 293,86 dolari tona și respectiv 297,75 dolari tona, dar și Rusia prin AST care oferise grâu la un preț de 315 dolari tona (FOB).

“Ofertele medii au fost de 299,78 dolari tona (FOB), în creștere cu 29,88 dolari pe tonă comparativ cu prețul mediu plătit de GASC pentru 235.000 de tone de grâu românesc și ucrainean la licitația sa anterioară din 15 decembrie. Ofertele pentru grâu rusesc, care au dominat licitațiile GASC în anul comercial curent, au crescut cel mai mult”, mai anunță analiștii Fastmarkets.

Fără licitația de marți, GASC a cumpărat 3,6 milioane de tone de grâu de la începutul anului de comercializare 2020/21, potrivit Agricensus Tender Dashboard, platforma Fastmarkets.

De asemenea, din datele USDA, Egiptul are în plan pentru anul de marketing 2020/2021 să cumpere de pe piețele internaționale 13 milioane de tone de grâu, din care aproape jumătate va fi achiziționat prin Autoritatea de stat responsabilă cu aprovizionarea , GASC.

Export de 120.000 de tone în februarie

“Piețele unde ajung cele mai mari cantități de grâu rusesc au început să răspundă la măsurile anunțate de Rusia în luna decembrie. Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, care se bazează pe Rusia pentru  mai mult de jumătate din importurile sale, a lansat în contul transporturilor din luna februarie 2021 licitații ce vizează România și Ucraina”, arată ultimul raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA.

De altfel, din datele Fastmarkets, 120.000 de tone de grâu românesc vor fi livrate în luna februarie de către traderii Ameropa Grains și CHS Agritrade. Prețul mediu este de 283,33 de euro tona, față de 241,85 de dolari tona cât au încasat traderii pentru aceeași cantitate de grâu românesc trimis în Egipt în februarie 2020.

Pentru februarie 2021, Rusia nu va avea niciun transport către Egipt, dar livrează luna aceasta 405.000 de tone la un preț mediu de 275,4 euro pe tonă. Cu un an în urmă, Egiptul a cumpărat în luna februarie 175.000 de tone de grâu rusesc, la un preț mediu de 240,91 dolari tona, iar în ianuarie 640.000 de tone la un preț mediu de 233,9 dolari tona.

Din datele Comisiei Europene, România se bazează în anul de marketing 2020/2021 pe o cantitate de numai 6 milioane de tone de grâu, cu 36% mai puțin față de media ultimilor cinci ani.

În ceea ce privește exporturile (în afara UE), acestea totalizează 1,1 milioane de tone în anul de marketing 2020/2021 (iulie-octombrie 2020), față de 2,49 milioane de tone cu un an în urmă.

Cele mai mari cantități în acest an de marketing au ajuns în Iordania (34%), Filipine (14%) și Sudan (9%), în timp ce în Egipt a plecat 5% din grâul românesc.

Cu un an în urmă, România a exportat în Egipt peste 1,2 milioane de tone de grâu, adică 23% din total exporturi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...