România plăteşte peste 15.300 de lei pe lună, pentru întreţinerea suspecţilor de terorism

Autorităţile române au în custodie şase bărbaţi suspectaţi de terorism, întreţinerea acestora costând pe lună 15.300 de lei. Pe lângă condiţii de cazare la standarde europene, ei primesc trei mese pe zi, respectându-se inclusiv specificul alimentar al celor care sunt musulmani.
Economica.net - vin, 14 dec. 2012, 10:38
România plăteşte peste 15.300 de lei pe lună, pentru întreţinerea suspecţilor de terorism

Potrivit unui răspuns dat de Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), la solicitarea agenţiei MEDIAFAX, în acest moment, în Centrele de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie în Custodie Publică se află şase persoane supectate de legături cu celulele teroriste de origine arabă, care au fost declarate indezirabile de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, la propunerea Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Conform legii, un cetăţean străin este declarat indezirabil după ce „a desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”.

La data hotărâtă de instanţă, o escortă formată din poliţişti ai Inspectoratul General pentru Imigrări se ocupă de punerea în executare a măsurii luate de magistraţi.

Până la „îndepărtatea de pe teritoriul naţional”, suspecţii de terorism au parte de cele mai bune condiţii de cazare.

Conform unui răspuns formulat de ORI la solicitarea MEDIAFAX, spaţiile în care aceştia sunt ţinuţi „sunt dotate astfel încât să ofere condiţii adecvate de cazare şi igienă personală”. „Cetăţenii străinii cazaţi beneficiază de trei mese pe zi, potrivit normelor de hrănire stabilite prin lege, respectându-se specificul propriu în materie religioasă sau un eventual regim alimentar recomandat, aspect de care se ţine cont la toţi străinii cazaţi”, precizează sursa citată.

Ca urmare, fiind musulmani, suspecţii de legături cu grupările teroriste nu sunt serviţi la masă cu carne de porc, iar bucătarii nu le prepară decât acele produse pe care religia le permite să le consume.

În acelaşi timp, potrivit ORI, „costurile pentru o zi de cazare în centru pentru o persoană, sunt estimate la aproximativ 85 de lei, incluzând costurile legate de: hrană, facturi de energie, căldură, apă, telefonie, costuri cu personalul de supraveghere, la care s-ar adăuga şi alte costuri necuantificate: transport la instanţele de judecată şi misiuni diplomatice pentru audieri, comunicaţii etc”.

În documentul citat, se arată că, în acest moment, în centrele de cazare ale ORI există şase persoane declarate indezirabile, ceea ce însemnă că, într-o lună, statul român trebuie să plătească, pentru cele şase persoane, aproximativ 510 lei pe zi, ceea ce înseamnă că, în 30 de zile, costul întreţinerii acestora situându-se în jurul sumei de 15.300 de lei.

Decontarea cheltuielilor este asigurată de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin bugetul alocat Inspectoratului General pentru Imigrări.

De la începutul anului, Curtea de Apel Bucureşti a declarat ca persoane indezirabile un apatrid de etnie kurdă, un tunisian, un cetăţean iordanian, trei cetăţeni pakistanezi şi alţi zece cetăţeni arabi.

În 14 martie 2012, Curtea l-a declarat pe Mikail Solmaz (43 de ani), apatrid de etnie kurdă, persoană indezirabilă pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani. El deţinea un document de călătorie emis de autorităţile olandeze. Instanţa a dispus luarea în custodie publică a străinului până la îndepărtarea lui de pe teritoriul României. Deşi avea drept de recurs, Solmaz nu a făcut, astfel că decizia a rămas irevocabilă.

În 17 mai 2012, Curtea l-a declarat indezirabil pe cetăţeanul iordanian Elias Abd Elsamd Mohamad Abu Garbieh, pe o perioadă de zece ani. „Dispune luarea în custodie publică a pârâtului până la punerea în executare a măsurii, dar nu mai mult de 18 luni. Cu recurs în termen de zece zile de la comunicare”, stabilea instanţa. Elias nu a făcut recurs.

În 9 iulie 2012, Curtea l-a declarat pe cetăţeanul pakistanez Asif Muhammad Naveed (32 de ani) persoană indezirabilă pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de zece ani. Instanţa a dispus luarea în custodie publică a străinului până la îndepărtarea de pe teritoriul României în temeiul art. 97 alin. (3) OUG 194/2002. Pakistanezul a făcut recurs, însă în 19 septembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia străinului, apreciind-o ca nefondată. Hotărârea a rămas irevocabilă.

În 24 august 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis sesizarea Parchetului şi i-a declarat pe Al Younes Ali, Traboulssi Khaled (alias Khaled Megdag Traboulssi), Mohamed Fadi (alias Mohamed FadiI Husein), Salem Ahmed, Salem Ali, Al Heiby Ziad, Al Heiby Mahmoud şi Abushagra Mohammed, drept persoane indezirabile pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani. Cei opt au făcut recurs la ICCJ împotriva deciziei din august, prin care au fost declaraţi indezirabili şi s-a dispus luarea lor în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul României. În 25 septembrie 2012, ICCJ a respins recursul celor opt, hotărârea fiind irevocabilă. Ei sunt acuzaţi de „acţiuni subversive” în favoarea unor grupări teroriste.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, cei opt străini sunt suspectaţi de afiliere la organizaţiile Hamas şi Hezbollah. În acest context, aceştia ar fi luat legătura cu atentatorul de la Toulouse. Mohamed Merah, un francez de origine algeriană, în vârstă de 23 de ani, este suspectul principal în cazul crimelor de la Toulouse şi Montauban. Aceeaşi armă şi acelaşi scuter furat au fost folosite la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai târziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban şi în 19 martie în atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morţi, dintre care trei copii.

În 26 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti i-a declarat pe Zazai Anwar Sadat şi Kharouti Muhammad Sadiq persoane indezirabile pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani. Cei doi nu au făcut recurs, astfel că decizia instanţei a rămas irevocabilă.

În 9 noiembrie 2012, Curtea l-a declarat pe cetăţeanul tunisian Hassine Mohamed Amine (30 de ani) persoană indezirabilă pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de cinci ani. Străinul a făcut recurs, iar în 12 decembrie 2012 instanţa supremă i-a respins contestaţia.

În 5 decembrie 2012, Curtea i-a declarat persoane indezirabile pe cetăţenii pakistanezi Ramzan Muhammad (30 de ani) şi Adeel Muhammad (19 ani), pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani. Ei nu a făcut deocamdată recurs.

Despre cazul acestora, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava, afirma că cei doi cetăţeni pakistanezi au fost implicaţi în pregătirea unor activităţi ale unei structuri afiliate Al Qaida de comitere de acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...