România poate accesa 3 miliarde de euro din fondul anunţat de Comisia Europeană, destinat consecinţelor COVID-19 – Patronate

Economica.net
19 03. 2020
euro_675849578493_50836900

„Noi am propus o serie de o sută de măsuri Guvernului. Unele le vedem preluate în ceea ce a anunţat domnul Orban, dar suntem convinşi că, în zilele următoare, vom mai discuta şi pe alte idei pe care le avem pentru a susţine economia. Cred că următorul lucru la care trebuie să ne uităm sunt banii europeni. Comisia Europeană a anunţat, zilele trecute, un fond de 37 de miliarde de euro pentru toate statele membre, iar România poate accesa de acolo aproximativ 3 miliarde de euro. Fondul acesta este strict pentru consecinţele COVID-19 şi, în mod neobişnuit pentru Comisia Europeană, este că mai întâi cheltuim banii şi apoi facem birocraţia din spate. Asta înseamnă că banii aceia pot fi accesaţi foarte repede şi având în vedere deficitul pe care îl are România, cel mai mare din Uniune, noi credem, că e o sursă rapidă şi eficientă de finanţare. Cred că avem nevoie de câteva zile în care să vedem efectiv câte companii aplică pentru măsura asta (de ajutor din partea statului, n.r.), câţi angajaţi vor trebui să beneficieze şi pe măsură ce Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii văd aceste date, cred că vor putea reevalua un pic măsura”, a afirmat Burnete.

Acesta a adăugat că unele dintre măsurile Guvernului pot avea efect pozitiv imediat asupra companiilor, cum ar fi rambursarea TVA, plata concediilor medicale şi a şomajului tehnic.

„Măsurile fiscale au un „lug” (întârziere, n.r.) cum îi spun economiştii, poate de o lună, poate de două luni. Pe de altă parte, una dintre măsurile pe care le-am auzit acum are efect imediat: rambursarea TVA. Se va duce imediat în conturile companiilor. La fel, dacă concediile medicale sunt plătite, ele vor ajunge la companii. La fel, şomajul tehnic”, a precizat reprezentantul „Concordia”.

Întrebat care sunt sectoarele cele mai afectate domenii, Burnete a menţionat transporturile, dar şi industria hotelieră şi a restaurantelor, precum şi zona de retail.

„Dintre cei pe care îi reprezentăm noi, transportatorii sunt cei mai loviţi, pentru că aţi văzut că multe fabrici se închid, iar asta înseamnă că nu mai au nevoie de materii prime. Apoi, industria de restaurante şi hotelierii. La fel, în zona de retail trebuie să facem foarte bine distincţia dintre cei care vând alimente şi sectorul de non-food unde consumatorii se opresc din a cheltui. Deci, şi ei sunt foarte puternic loviţi”, a mai spus Radu Burnete.

Ministerul Finanţelor Publice va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru diminuarea efectelor răspândirii virusului COVID – 19, potrivit măsurilor fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei şi companiilor afectate de epidemia de coronavirus, aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri.

„Ministerul Finanţelor Publice va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru diminuarea efectelor răspândirii virusului COVID – 19, prin garantarea unor credite, subvenţionarea dobânzilor pentru aceste finanţări, facilităţi pentru societăţile care întâmpină dificultăţi financiare, prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligaţiilor bugetare şi a termenelor de plată a impozitelor locale datorate de populaţie. Fiscul va suspenda popririle pentru populaţie, iar IMM-urile care obţin certificat de situaţie de urgenţă vor putea amâna plata utilităţilor şi a chiriilor”, se menţionează în document.

De asemenea, Guvernul a aprobat joi Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Actul normativ reglementează, printre altele, condiţiile pentru intrarea în şomaj tehnic, continuarea plăţii unor beneficii sociale, prelungirea în mod automat a unor documente, precum şi posibilitatea transmiterii online a actelor necesare pentru obţinerea unor beneficii, precizează Ministerul Muncii.

În ceea ce priveşte şomajul tehnic, Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgenţă, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizaţia de care beneficiază salariaţii să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Nivelul indemnizaţiei va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, se menţionează în comunicatul MMPS.