România poate deveni principalul liant între Emiratele Arabe Unite şi Europa de Est – Ministrul Economiei

România poate deveni principalul liant în relaţiile comerciale între Emiratele Arabe Unite şi regiunea de est a Europei, susţine ministrul Economiei, Florin Spătaru.
AGERPRES - mie, 30 mart. 2022, 15:55
România poate deveni principalul liant între Emiratele Arabe Unite şi Europa de Est - Ministrul Economiei

„Economia în 2022 funcţionează într-un context complex şi în continuă schimbare – de la transformarea digitală la impactul pandemiei şi urgenţa de a oferi o societate mai incluzivă şi mai rezistentă, până la nevoia vitală de a păstra resursele limitate şi de a proteja mediul. Liderii trebuie să ofere soluţii durabile pe termen scurt, mediu şi lung”, a declarat ministrul Florin Spătaru, în cadrul World Government Summit (WGS), potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, scrie Agerpres.

Spătaru participă la Dubai, în perioada 28 – 31 martie 2022, la cea de-a opta ediţie a World Government Summit, precum şi la festivităţile de închidere ale „Expo 2020 Dubai”. Cu acest prilej, ministrul Economiei a avut o întâlnire cu omologul său emiratez.

Discuţiile Summit-ului din acest an s-au axat pe opt teme principale: politici care conduc la progres şi la dezvoltarea guvernelor, proiectarea viitoarelor sisteme de sănătate, acţionarea durabilităţii pentru un impact pozitiv, accelerarea recuperării economice globale, construirea de oraşe ale viitorului, întărirea rezilienţei societale, asigurarea viitorului educaţiei şi muncii şi explorarea frontierelor.

În cadrul intervenţiei sale, ministrul român al Economiei a vorbit despre importanţa leadership-ului eficient şi despre obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, axate pe economie digitală, sustenabilitate, inovaţie tehnologică în sectoarele industriale.

„Agenda 2030 este un proiect centrat pe oameni, menit să nu lase pe nimeni în urmă. Oamenii sunt factorii cheie pentru sustenabilitate. În acest context, este necesară regândirea strategiilor de dezvoltare a leadershipului pentru a face faţă contextului în schimbare”, a precizat ministrul Florin Spătaru.

Ministrul Economiei s-a întâlnit şi cu CEO Dubai Ports World, Abdulla Bin Damithan.

„M-a impresionat sinceritatea şi deschiderea cu care a fost abordată dezbaterea de către reprezentanţii DP World. Am parcurs o discuţie abruptă, concretă despre colaborarea dintre România şi Dubai Ports World ce va fi intermediată cu sprijinul Ministerului Economiei. România trebuie să se poziţioneze ca hub pentru transportul maritim de mărfuri pentru regiune estică a Europei, având în vedere deschiderea la Marea Neagră, şi legăturile navigabile dintre UE şi Orient. Există cerere, trebuie să venim cu o ofertă atragătoare, dar mai ales bazată pe principiile serioase de business”, a mai spus Spătaru.

În urma întâlnirii, DP World şi-a manifestat dorinţa de a veni în România, ministrul Spătaru declarând că va organiza o masa rotundă cu autorităţile de profil, precum Ministerul Transporturilor, instituţiile portuare, dar şi alte entităţi pentru o discuţie care să contureze o colaborare cu DP World în primul semestru al acestui an.

În cadrul WGS, ministrul Economiei a avut şi o discuţie tete-a-tete cu omologul emiratez, Abdulla bin Touq Al-Mari, despre potenţialul economic al ţării noastre şi mai ales despre deschiderea cu care România îşi doreşte să trateze proiectele viitoare de colaborare cu alte state europene, dar şi din afara spaţiului comunitar.

Ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite a ţinut să precizeze că România este unul dintre statele europene pe care regiunea le are în vedere ca liant pentru relaţiile comerciale pentru Emirate cu regiunea de est a Europei.

Cu ocazia vizitei de lucru în Dubai, demnitarul român a vizitat pavilionul României la Expo 2020, unde a fost întâmpinat de comisarul general al Secţiunii Române, Ferdinand Nagy.

Ministrul Spătaru a salutat programul evenimentelor de promovare economică şi comercială dezvoltat pe parcursul celor şase luni de desfăşurare a expoziţiei mondiale şi a evidenţiat importanţa acestor acţiuni în consolidarea relaţiilor economice bilaterale şi a intensificării schimburilor comerciale între România şi Emiratele Arabe Unite.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...