România pregăteşte împreună cu DNSC crearea unui cyber curriculum cu bani din PNRR – secretar de stat MCID

13 03. 2024
securitate cibernetica 576786744

„În primul rând, prin competenţe în zona de securitate cibernetică avem un mare noroc. În România avem, după cum ştiţi, lansat pe 9 mai, anul trecut, Centrul European de Competenţe în materie de Securitate Cibernetică, care îşi extinde activitatea şi îşi extinde numărul de oameni. Pentru a putea să-i susţinem, extindem şi resursele pe care România le alocă din punct de vedere al sediului pe care le au aceştia, dar şi a resurselor tehnice, pentru că vor avea destul de multă treabă (…) Pe lângă competenţele la nivel european, mai vorbim şi despre programele pe care le avem la nivelul PNRR. Împreună cu DNSC, pregătim prin investiţiile din PNRR din Componenta 7 crearea unui cyber curriculum şi tot ce înseamnă competenţe la nivelul educaţional. În materie de securitate cibernetică, pe lângă competenţe, este necesară şi o bună colaborare. Împreună cu colegul şi prietenul meu Dan Cîmpean, am lucrat să sprijinim demersurile pe care Republica Moldova le întreprind. Pe 9 februarie au lansat Agenţia Naţională de Securitate Cibernetică, un echivalent al DNSC în Republica Moldova, cu care intenţionăm să colaborăm îndeaproape. Am încercat să-i sprijinim cu „know how”-ul pe care îl avem în zona legislativă”, a spus Mititelu, la evenimentul „Cybersecurity Forum”, organizat de publicaţia Financial Intelligence, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, România încearcă să devină un pol european de implicare pe zona de securitate cibernetică.

„Încercăm să aducem aceste exemple de bună practică la nivel european şi de asemenea ne implicăm în această zonă. Sperăm că preşedinţia belgiană va duce la închiderea altor noi dosare cu impact în zona de securitate cibernetică, unde încercăm să fim un pol de implicare şi de rezultate în această zonă, fiind recunoscuţi, zic eu, la nivel european, pentru competenţele pe care le avem (…) Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul Român de Informaţii implementează Cloud-ul guvernamental, care va duce la o rezilienţă cibernetică mult mai bună. Vom avea patru centre de date şi vorbim de peste 560 de milioane de euro pentru această investiţie, atât în zona de investiţii pe Componenta 7, cât şi în zona de migrare a aplicaţiilor”, a subliniat Eduard Mititelu.

Protecţia faţă de criminalitatea cibernetică şi de tentativele de fraudă prin Deep – Fake şi Vishing reprezintă unul dintre subiectele abordate în cadrul celei de-a şasea ediţii a evenimentului „Cybersecurity Forum”, organizat miercuri de publicaţia Financial Intelligence.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului.