1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Statul vrea să cumpere cinci trenuri pe hidrogen pentru linia spre Aeroportul Otopeni

România ar putea deveni prima țară din Europa Centrală și de Est care ar putea cumpăra trenuri cu hidrogen pentru transportul feroviar de călători, anunţă Club Feroviar. Pentru început, este vorba despre achiziția a cinci rame cu hidrogen care să deservească noua ruta feroviară Gara de Nord – Aeroportul Otopeni, care ar putea fi deschisă în 2020, precizează sursa citată.

03 iul, 2019 | ECONOMICA.net

Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor consultate de Club Feroviar, la acest moment există discuții între oficialii de la Transporturi și cei de la Mediu privind posibilitatea utilizării de fonduri europene de mediu la achiziția ramelor, luând în calcul faptul că acestea nu sunt poluante.

Şeful Transporturilor, Răzvan Cuc, a subliniat luna trecută că finanţarea pentru proiectarea şi execuţia liniei de cale ferată directă între Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi Gara de Nord este asigurată, iar constructorul va avea tot sprijinul pentru a derula acest proiect în condiţii de rapiditate, ca să-l finalizeze aşa cum şi-a asumat, până la data de 30 mai 2020.

ECONOMICA.NET a prezentat imagini de la premiera mondială din septembrie 2018, când Coradia iLint - primul tren cu hidrogen din lume - a început să circule cu pasageri în Germania.

Proiectat să ajungă la o viteză de 140 km/oră, trenul fabricat de Alstom are zero emisii poluante şi este conceput pentru căile ferate neelectrificate, deservite în prezent de trenuri diesel.

Noile automotoare sunt alimentate de la o staţie de hidrogen mobilă şi au o autonomie de 1.000 de kilometri. 

Potrivit lui Stefan Schrank, coordonatul echipei de ingineri care a lucrat la proiectul Coradia iLint, investiţia intr-un astfel de tren se amortizează în primii 10 ani de operare. Alstom va asigura operarea si mentenanţa trenurilor pe această cale ferată din Germania pentru o perioadă de 30 de ani.

Coradia iLint este primul tren de pasageri din lume acţionat de o celulă de combustie pe bază de hidrogen, care produce energia electrică necesară tracţiunii. Acest tren cu zero emisii prezintă un nivel redus de zgomot, singurele reziduuri fiind aburul şi apa condensată.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO