România, printre campioanele europene la producţia de materie primă pentru biodiesel

Economica.net
16 07. 2013
rapita_1325715512_53595500

Producţia de rapiţă din Uniunea Europeană ar putea ajunge la 20,4 milioane de tone, cu peste 5% peste nivelul de anul trecut, potrivit unui raport actualizat al firmei de cercetare de piaţă Oil World, din Hamburg, citat de Bloomberg.

Uniunea Europeană este cel mai mare producător şi, totodată, cel mai mare consumator de rapiţă, care este folosită pentru obţinerea unor varietăţi de biodiesel.

Cel mai mare producător european este Germania, de la care se aşteaptă  o recoltă de 5,8 milioane de tone.

Producţia Poloniei va creşte până la 2,35 milioane de tone, în timp ce recolta Franţei, al doilea cel mare producător din UE, va scădea până la 5 milioane de tone.

Producţia cumulată de rapiţă a României, Bulgariei şi Ungariei  va creşte în acest an cu 53% până la 1,3 milioane de tone.

Culturile de rapiţă din sud-estul Europei și recoltele din cele mai multe țări cu producţie în creştere sunt în stare „bună și parțial foarte bun“, potrivit raportului Oil World, citat de Bloomberg. Excesul de ploi și inundațiile din unele părți din Europa Centrală și de Vest au avut „doar un impact limitat” asupra producției potențiale.

Oil World şi-a revizuit în creştere accentuată estimarea privind cultura de rapiță în Uniunea Europeană, dar „perspectivele mai bune de producție atârnă greu de prețurile culturilor noi, tendinţă  amplificată de culturile de rapiță remarcabile din Ucraina”.

Preţurile contractelor la termen (futures) de rapiță de la bursa specializată NYSE Liffe din Paris au scazut cu 12% în acest an, cu prețuri atingând 391 de euro (502 dolari) tonă la 1 iulie, cele mai mici din octombrie 2010, încoace.

Ucraina este cel mai mare furnizor extern de rapiţă pentru UE şi va produce peste 2 milioane de tone în acest an.