România, printre cele mai vulnerabile ţări la reducerea investiţiilor către pieţele emergente

România se numără printre ţările cele mai vulnerabile la scăderea investiţiilor către pieţele emergente, din cauza dependenţei de finanţarea externă, potrivit unui raport al Institute of International Finance (IIF), citat de Bloomberg.
Economica.net - mie, 26 iun. 2013, 07:48
România, printre cele mai vulnerabile ţări la reducerea investiţiilor către pieţele emergente

Cu sediul la Washington, IIF este cel mai mare grup de lobby al industriei bancare la nivel mondial.

Organizaţia şi-a redus estimările privind fluxul de capital străin către pieţele emergente pentru anul viitor la 1.110 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2009. Pentru acest an, investiţiile străine pe pieţele emergente sunt estimate la 1.150 miliarde de dolari, în scădere cu 3% faţă de nivelul din 2012, potrivit raportului prezentat miercuri de IIF.

Astfel, Turcia, România, Polonia şi Maroc sunt statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate la încetinirea investiţiilor pe pieţele emergente, din cauza nivelului ridicat de dependenţă de finanţarea străină, se arată în raport.

„Aversiunea la risc a crescut la nivel global pe fondul temerilor legate de durata politicii monetare ultra-relaxate din SUA, care propagă unde pe pieţele emergente. Creşterea economiilor emergente a pierdut din viteză recent, în timp ce perspectivele de creştere ale economiilor mature au înregistrat o uşoară îmbunătăţire, reducând astfel atractivitatea peţelor în dezvoltare”, notează în raport analistul Felix Huefner de la IIF.

Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat săptămâna trecută că banca centrală americană ar putea începe, în acest an, să reducă programul de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă, şi ar putea renunţa complet la schemă la jumătatea anului viitor.

Anunţul a transmis o undă de şoc pe pieţele financiare la nivel global, provocând scăderi pe burse în contextul creşterii dobânzilor pe termen scurt din cauza temerilor legate de scăderea lichidităţii.

Statele emergente precum Turcia, România, Polonia şi Marocul „ies în evidenţă din cauza necesităţilor ridicate de finanţare externă”, notează IIF.

„Dacă finanţarea externă se reduce, aceste state s-ar putea regăsi într-o situaţie dificilă din punct de vedere al lichidităţii şi solvabilităţii”, avertizează organizaţia.

Grupul anticipează că retragerile de capital privat de pe pieţele emergente vor creşte în acest an cu 7,3%, la 1.000 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMV Petrom nu se așteaptă la probleme în alimentarea cu gaze la iarnă
OMV Petrom nu se așteaptă la probleme în alimentarea cu gaze la iarnă
Piaţa din România va avea suficiente gaze pentru a trece cu bine această iarnă, însă trebuie să ne asigurăm că putem ...
Cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România îşi aduce CFO din Fortune 500
Cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România îşi aduce CFO din Fortune 500
Amber Studio, cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România, anunță consolidarea echipei de management ...
Holcim lansează în România gama de betoane DYNAMax. MIRO Offices din București, primul proiect din lume construit cu noul produs
Holcim lansează în România gama de betoane DYNAMax. MIRO Offices din București, primul proiect din lume construit cu ...
Holcim Romania lansează, în premieră în Europa, noua gamă de betoane de înaltă performanță DYNAMax. România este ...