România, printre ţările care permit perceperea comisionului pentru mediere în muncă de la şomeri

Legislaţia românească privind protecţia persoanelor care lucrează în străinătate nu este adaptată celei europeane, care interzice, în majoritatea statelor membre, perceperea comisioanelor de la şomerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, a spus managerul Eures pentru România, Camelia Mihalcea.
Economica.net - mar, 19 feb. 2013, 14:18
România, printre ţările care permit perceperea comisionului pentru mediere în muncă de la şomeri

„Comisionul se percepe doar de la angajator, cel care vrea forţa de muncă. Legislaţia românească lasă posibilitatea perceperii unui comision de mediere, şi de aici sunt destul de multe cazuri în care mulţi oameni au de suferit. Li se percep comisioane şi ei nu ştiu de ce plătesc. Contractul de mediere nu înseamnă contract de muncă şi de aici apar probleme: oamenii dau banii şi se trezesc înşelaţi”, a declarat Camelia Mihalcea.

Potrivit managerul Eures pentru România, comisioanele percepute de agenţii de mediere pornesc de la câteva zeci de lei şi pot ajunge până la câteva sute de lei sau de euro.

Camelia Mihalcea a precizat că Legea 156/2000, care reglementează condiţiile în care aceste societăţi comerciale pot desfăşura activitatea de selecţie şi plasare a forţei de muncă în străinătate, este în discuţii pentru modificare încă din vara anului trecut.

Inspecţia Muncii a precizat marţi, într-un răspuns solicitat de agenţia MEDIAFAX, că în 31 ianuarie, în România erau înregistraţi 1.817 agenţi de ocupare a forţei de muncă.

În perioada ianuarie – decembrie 2012, Inspecţia Muncii a făcut 804 controale în acest domeniu, fiind aplicate 217 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 310.500 de lei.

„Cele mai frecvente deficienţe descoperite de inspectorii de muncă în timpul controalelor au fost: lipsa contractelor încheiate cu persoanele fizice/juridice şi organizaţii patronale din străinătate, care să conţină oferte ferme de locuri de muncă, nerespectarea obligaţiei de a asigura încheierea contractelor individuale de muncă şi în limba română, desfăşurarea activităţii de mediere a forţei de muncă în străinătate, fără ca în contractele încheiate cu partenerii externi să se regăsească elementele obligatorii prevăzute de lege”, arată Inspecţia Muncii în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...