România pune la bătaie 1% din gazele sale pentru a ajuta Basarabia să se încălzească la iarnă

Economica.net
18 07. 2014
gazoduct_78708800_41696400_94719200_01490000_37434300

Gazdocutul Iaşi-Ungheni, care va lega România de Republica Moldova va fi funcţional din 15 august, moment de la care pot începe exporturile de gaze către ţara vecină, se arată într-un raport al Agenţie de Reglementare în Energie. Ar fi primele exporturi fizice de gaz din istorie ale României. Într-o primă fază, cantitatea de gaze exportată se va încadra între 10-15.000 de metri cubi orari, 87 – 130 de milioane de metri cubi pe an, ceea ce ar asigura circa o zecime din necesarul de gaz al Moldovei.

 Ulterior, în urma unor investiţii în mărirea capacităţii gazoductului, capacitatea de export va ajunge până la 1,5-2 miliarde de metri cubi pe an.

„Gazele care vor veni din România într-o primă fază vor acoperi, la nivel anual, circa 8-9% din consumul anual al Republicii Moldova, exceptând Transnistria. Va fi organizată o licitaţie pentru rezervarea capacitatăţii conductei pentru stabilirea companiilor ce vor export efectiv gaze din România, Conform procedurilor, Transgaz şi noua companie din Republica Moldova, respectiv Vestmoldotransgaz, vor trebui să semneze un acord de cooperare şi vor scoate la licitaţie rezervarea capacităţii conductei printr-o procedură numită open season”, se arată în raportul ANRE.

Iaşi -Ungheni este primul interconector al României care este prevăzut a funcţiona în ambele sensuri. Arad-Szeged nu are încă o soluţie tehnică suficient de bună încât să permită exportul de gaze din România decât în cantităţi mici. Giurgiu-Ruse este încă departe de a fi finalizat.

Lucrările de pe partea românească a gazoductului către Basarabia sut deja finalizate, urmând ca până în 15 august, şi cele de peste Nistru să fie gata.

România are deja un interconector, cel cu Ungaria, prin punctul de legătură Csanadpalota. Pe direcţia România-Ungaria nu se pot exporta gaze, deşi s-a rezervat capacitate pentru acest an, pentru că există probleme tehnice la conducta ce trece peste Someş şi aduce gaze în interconector.

România a ajuns practic independentă de gazul rusesc. Scăderea consumului intern a făcut ca aproape întreg necesarul de gaze să fie asigurat din surse locale. Producţia anuală este de 10-11 miliarde de emtri cubi.