Piaţa de capital românească rămâne la marginea lumii, alături de Bangladesh, Ghana, Liban, Palestina şi Zimbabwe

15 06. 2015
bursa_bonzai_78765700

Cu tranzacţii zilnice de circa şapte milioane de euro în medie, Bursa României nu s-a calificat nici măcar pentru a fi cercetată, pe o listă scurtă,  în vederea promovării în categoria pieţelor emergente, în ciuda marilor speranţe nutrite de oficialii pieţei.

În schimb, s-a calificat Karachi Stock Exchange (Pakistan), care are o lichiditate zilnică de aproape 20 ori mai mare decât Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Calificarea în acest an pe „lista scurtă” a MSCI, cel mai mare furnizor de indici bursieri din lume, este pasul preliminar spre promovarea unei pieţe în categoria pieţelor „emergente”, din cea a pieţelor „de frontieră”. Bursele emergente se află în vizorul celor mai multe şi mai mari fonduri de investiţii, cu active de peste 100 de ori mai mari decât fondurile care îşi încearcă norocul pe pieţele de frontieră, urmărite de investitori cu active de circa 12 miliarde de dolari.

România se află, ca piaţă de frontieră, pe aceeaşi hartă cu ţări care au ieşit din război nu demult (precum cele ex-iugoslave), sau care sunt în război (deşi nu oficial, ca Ucraina, Liban, sau Palestina, care nici măcar nu are un regim de stat independent).

Cele mai multe pieţe de frontieră sunt încă în aşa zisa „lumea a treia”, a ţărilor nedezvoltate ca Bangladesh, Borswana, Ghana, Zimbabwe, Sri Lanka, Vietnam (v. Kmarket pentru lista completă).

Clasificarea MSCI se face în funcţie de dimensiunea pieţei (capitalizarea – valoarea de piaţă a companiilor listate), de sustenabilitatea creşterii pieţei, de lichiditatea pieţei (valoarea tranzacţiilor şi volumul de acţiuni aflate în liberă circulaţie – free float) şi de accesibilitatea bursei (de cât de uşor se pot face şi deconta tranzacţiile).

„O promovare la o categorie superioară va avea loc numai dacă va fi văzută ca fiind ireversibilă”, scriu analiştii casei de brokeraj Intercapital Invest în raportul lor săptămânalul Puls Capital.

Marile listări din ultimii doi ani Nuclearelectrica (SNN), Romgaz (SNG) şi Electrica (EL) creat condiţiile, dar nu a fost suficiente pentru ca BVB să fie promovată.

Pentru a deveni piaţă emergentă, BVB trebuie să găzduiască tranzacţiile a cel puţin trei companii care să îndeplinească simultan trei condiţii: să aibă o capitalizare de peste 1,26 miliarde de dolari (valoare de piaţă a companiilor listate la cotaţiile curente), să aibă acţiuni în circulaţie liberă în valoare de 630 milioane de dolari (capitalizarea free – float), iar lichiditatea acţiunilor să stea peste un prag de 15% al raportului dintre valoarea tranzacţiilor şi capitalizarea free-float, cel puţin 12 luni.

Nu mai puţin importante sunt criteriile calitative de accesibilitate, care sunt verificate prin consultarea investitorilor străini. Aceştia spun dacă piaţa respectivă este deschisă „semnificativ” la proprietatea străină, dacă intrarea şi ieşirea fluxurilor de bani este „semnificativ” uşoară sau dacă structura operaţională este eficientă şi stabilă. 

Bursa din Pakistan, promovată în acest an pe lista scurtă a MSCI, are peste 580 de companii listate cu o capitalizare totală de peste 65 miliarde de dolari şi un rulaj zilnic de peste 140 milioane de dolari. Bursa de la Bucureşti are o capitalizare de circa 35 de miliarde de dolari (inclusiv companiile străine şi cele de pe defuncta piaţă Rasdaq), dar rulajul mediu zilnic nu ajunge la opt milioane de dolari.