România rămâne o piaţă mică, de nivelul doi, în care tranzacţiile sunt încă limitate ca număr – E&Y

România rămâne încă o piaţă mică, de nivelul doi, în care tranzacţiile sunt încă limitate ca număr, chiar dacă din punct de vedere al valorii există perioade în care apar anumite vârfuri remarcabile, se arată într-un studiu al EY.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 09:31
România rămâne o piaţă mică, de nivelul doi, în care tranzacţiile sunt încă limitate ca număr - E&Y

Cele mai mari tranzacţii din România în 2013 s-au înregistrat în sectorul serviciilor financiare, în timp ce în sectorul de telecom şi media sunt posibile tranzacţii semnificative care s-ar putea încheia în următoarea perioadă, conform Romania M&A Barometer 2013.

,,Un alt element notabil este cel al numărului mic de tranzacţii în care companii româneşti au făcut achiziţii în afara graniţelor. În acest sens, comparaţia cu companiile din Turcia, Polonia, Cehia, dar şi din Grecia sau Slovacia, este din nou importantă, şi arată că piaţa locală încă trebuie să se maturizeze pentru a concura regional’, spune Mihai Pop, Manager, departamentul de Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Întreaga regiune Europa Centrală şi de Sud – Est a cunoscut o creştere a volumului de tranzacţii în anul 2013, perfectându-se cu peste 30% mai multe tranzacţii faţă de anul 2012, conform studiului EY CSE M&A Barometer. Sectoarele care au înregistrat cele mai multe tranzacţii în regiune sunt sectorul serviciilor, industria prelucrătoare şi sectorul IT, fiecare raportând peste 160 de tranzacţii încheiate.

Sectoarele cele mai active, prin numărul de tranzacţii raportate, sunt cele aflate în expansiune, care pe termen mediu cunosc o consolidare, dar şi ai căror jucători sunt de talie mai mică, făcând astfel posibile tranzacţii în piaţa jucătorilor mici şi medii.

Pe de altă parte, valoarea tranzacţiilor din Europa Centrală şi de Sud-Est a scăzut cu 5% în 2013 faţă de 2012, în condiţiile în care doar 32% din tranzacţiile încheiate au raportat preţul de tranzacţionare. În acest sens, analiza realizată de EY notează că sectoarele în care s-au realizat în medie cele mai mari tranzacţii sunt sectorul de telecom şi media, cu tranzacţii în medie de aproximativ 250 milioane de dolari şi sectorul serviciilor financiare cu tranzacţii în medie de aproximativ 200 milioane de dolari.

,,Dacă ne referim la pieţele cele mai active din regiune, atât ca număr de tranzacţii, cât şi ca valoare a pieţei de fuziuni şi achiziţii, acestea sunt Turcia, Polonia şi Cehia – pieţe de tradiţie, ale căror mărime şi maturitate le recomandă şi pentru perioada următoare’, spune Mihai Pop.

Raportul asupra pieţei de fuziuni şi achiziţii – EY CSE M&A Barometer 2013 a acoperit pieţele din Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia, printr-o analiză comparativă a rezultatelor raportate public în 2013, faţă de cele din anul 2012, în baza unor surse reputate, agregate de EY.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...