România riscă sancţiuni de zeci de milioane de euro după nereguli la contractele lui Liviu Negoiţă

CE ar putea declanşa împotriva României o procedură de infringement, cu sancţiuni de zeci de milioane euro, după nereguli la contracte atribuite de Primăria Sectorului 3 din Bucureşti în mandatul lui Liviu Negoiţă (PDL), potrivit şefului ANRMAP, care acuză fosta conducere a autorităţii, asigurată de Cristina Trăilă, că nu a luat măsuri în acest caz.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 09:43
România riscă sancţiuni de zeci de milioane de euro după nereguli la contractele lui Liviu Negoiţă

„Primăria Sectorului 3 a atribuit circa 40 de contracte care au avut probleme de transparenţă. Acestea trebuiau publicate atât în SEAP cât şi în Jurnalul Oficial al UE, JOUE, însă în cel din urmă nu au fost publicate, iar cineva, nu ştiu cine, a sesizat CE în acest sens, iar CE a trimis o solicitare de lămurire către Ministerul Afacerilor Europene, la 22 martie. Statul român trebuia să să răspundă până la 31 mai”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vlădescu.

Conducerea ANRMAP de la acea dată nu a transmis răspunsul solicitat de CE, potrivit lui Vlădescu.

Primăria Sectorului 3 a publicat iniţial anunţuri de participare la licitaţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), la preţuri care nu necesitau şi înscrierea în JOUE, după care a mărit preţul şi nu a publicat anunţul şi în JOUE, aşa cum era obligată.

ANRMAP a primit la 12 iunie o adresă de la subscretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene Horaţiu Răzvan Radu, în care să arăta că autoritatea nu a răspuns la o solicitare din partea Comisiei Europene privind un posibil caz de infringement

„Până la 12 iunie nu s-a mişcat aici (la ANRMAP, n.r.) nicio hârtie pentru acest caz. (…) Doamna Trăilă susţine într-un comunicat că nu ea l-a protejat pe Negoiţă, ci eu, pentru că în urma controlului nu a primit decât avertisment în loc să fie amendat. Pentru cele 40 de contracte cu probleme, termenul de prescripţie era însă expirat demult”, a spus Vlădescu.

El a menţionat că în urma adresei primite de la Ministerul Afacerilor Europene a declanşat un control la Primăria Sectorului 3, acesta indicând încălcări legislative privind transparenţa. Majoritatea contractelor avuseseră o procedură de atribuire în 2007-2008, deci termenul de prescriere expirase, conform actualului şef al ANRMAP.

Vlădescu a spus că au existat două cazuri în care se puteau aplica sancţiuni, însă inspectorii au decis să dea avertisment.

Din cele 77 de contracte încheiate de Primăria Sectorului 3 prin achiziţii publice, cele aproximativ 40 de contracte cu probleme sunt de ordinul a zeci de milioane de lei, majoritatea fiind pentru străzi.

Preşedintele ANRMAP a trimis raportul de control către Ministerul Afacerilor Europene, acesta urmând să transmită CE.

Acest posibil caz de infringement ar fi al doilea pentru Primăria Sectorului 3, primul caz fiind legat tot de o problemă de transparenţă.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Antena 3, că Liviu Negoiţă a organizat peste 40 de licitaţii ilegale pentru contracte finanţate din fonduri europene, pe care fostul şef al ANRMAP Cristina Trăilă le-a ascuns.

Trăilă a afirmat, într-o declaraţie de presă transmisă luni, că se încearcă o «vânătoare de vrăjitoare», pentru a se acoperi „tunurile pe bani publici dedicate baronilor USL” şi că actualul Guvern vrea să ridice pragul de achiziţie directă de la 15.000 euro la 20.000 euro pentru bunuri şi servicii şi la 60.000 euro pentru lucrări, ceea ce ar majora valoarea contractelor astfel atribuite cu 500 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...