România s-a „uscat”. Ieşim de pe podiumul producătorilor de grâu din UE

Temperaturile ridicate din ultima vreme au afectat culturile agricole din întreaga Europă, astfel că specialiştii reduc de la lună la lună cantităţile de cereale prognozate pentru acest an agricol. Pentru România, prognoza nu s-a schimbat în iulie faţă de iunie, dar avem şanse maxime de a pierde poziţia în clasamentul producătorilor de grâu.
Alina Stanciu - mie, 15 iul. 2015, 21:01
România s-a

Într-o singură lună producţia de grâu a Uniunii Europene s-a redus cu 2,8 milioane de tone, arată ultima prognoză realizată de Departamentul pentru Agricultura al SUA (USDA). Urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, cu temperaturi peste medie în mare parte dintre statele europene, specialiştii USDA estimează că în anul agricol 2015-2016 fermierii vor recolta în jur de 147,9 milioane de tone, cu 8,6 milioane de tone mai puţin decât anul trecut, un an de excepţie pentru agricultura europeană. Printre cele mai afectate ţări sunt Germania, a cărei prognoză a fost ajustată la 25,5 milioane de tone, cu 1,3 milioane de tone mai puţin decât în luna trecută, Franţa (39,8 milioane de tone faţă de 40,4 milioane de tone cu o lună în urmă), Spania (minus 0,6 milioane de hectare) şi Ungaria (minus 0,3 milioane de tone).

Ajungem pe locul şase între producătorii de grâu

În România însă, specialiştii USDA nu au făcut încă ajustări în luna iulie comparativ cu iunie, dar estimările sunt în minus faţă de anul trecut. Astfel, potrivit unei analize trimise ECONOMICA.NET către USDA, în România se vor recolta anul acesta în jur de 1,95 milioane de hectare de grâu, iar producţia va fi de 6,7 milioane de tone de grâu, ceea ce presupune o producţie medie de 3,44 tone la hectar.

Dacă previziunile se vor concretiza, România va ajunge anul acesta pe poziţia a şasea în clasamentul celor mai mari producători de grâu ai UE, cu un loc mai jos faţă de anul trecut. În locul nostru va urca Italia, cu o producţie de 7,1 milioane de tone, iar Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia se vor menţine pe poziţii. 

Anul trecut, România a cultivat în jur de 2 milioane de hectare cu grâu şi a avut o producţie de aproximativ 7,4 milioane de tone. 

Faţă de anul trecut, la nivelul UE  a scăzut şi suprafaţa cultivată cu 0,2 milioane de hectare, până la 26,5 milioane de hectare, astfel că producţia la hectar va fi de aproximativ 5,58 de tone la hectar, cu 1,8% sub nivelul prognozat cu o lună în urmă şi cu 4,7% sub realizările din 2014.

Producţie bună în raport cu media ultimilor cinci ani

Cu toate acestea, raportat la media ultimilor cinci ani, încă se poate spune că Europa va avea un an agricol bun.  Aceasta în condiţiile în care producţia de anul acesta ar putea ajunge cu 5,9 milioane de tone peste media de 141,9 milioane de tone. „Combinaţia dintre solul uscat şi căldură au redus estimările referitoare la producţia medie de grâu la hectar, după ce condiţiile meteo au fost nefavorabile în lunile mai şi iunie”, se arată în raportul USDA.

Ce se întâmplă cu porumbul

Potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către USDA, producţia de porumb din România va atinge 10,6 milioane de tone, ceea ce presupune o productivitate de 4 tone la hectar. Prognoza pentru România nu a fost ajustată în minus aşa cum s-a întâmplat cu Franţa (minus 1,4 milioane de tone), Serbia (minus 300.000 de tone), Germania (minus 242.000 de tone) sau Italia (minus 250.000 de tone). Astfel, România va fi din nou al doilea cel mai mare producător de porumb al UE după Franţa. 

Anul trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică, România a produs peste 11,9 milioane de tone de porumb.

La nivelul UE, producţia totală de porumb este estimată la 65,8 milioane de tone, cu 2,4 milioane de tone sub prognoza din ultima lună şi cu 9,3 milioane de tone sub producţia raportată anul trecut. Producţia va fi însă cu 1,2% peste media ultimilor cinci ani. În ceea ce priveşte productivitatea, se vor obţine, în medie, 6,93 de tone la hectar, cu 12% sub nivelul anului trecut.

Pierdem podiumul la rapiţă

Rapiţa, o altă cultură „cheie” pentru România, va aduce fermierilor anul acesta producţii medii de 2,5 tone la hectar, estimează specialiştii USDA, care nu au revizuit prognoza în cazul României. Producţia totală va fi de aproximativ 1 milion de tone, o cantitate similară cu cea obţinută de fermierii români anul trecut.

La nivelul UE, producţia de rapiţă va scădea, potrivit ultimei prognoze USDA, cu 0,7 milioane de tone faţă de estimările din iunie 2015, cele mai afectate fiind Germania (350.000 de tone), Franţa (250.000 de tone) şi Polonia (minus 124.000 de tone). Cu toate acestea, România va rămâne pe poziţia a şasea în clasamentul producătorilor de rapiţă din Europa. Cele mai mari pieţe pentru rapiţă vor continua să fie Germania, Franţa, Polonia, Marea Britanie şi Cehia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei în cazul acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului de către......
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical ...