România s-ar putea împrumuta la randamente minime record la prima emisiune în euro din 2013

Randamentele obligaţiunilor pe care Guvernul le va vinde marţi la prima emisiune în euro din 2013 ar urma să scadă la un minim record, consideră analiştii, după ce includerea ţării în indicii pentru pieţe emergente ai unor grupuri bancare a crescut interesul investitorilor, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 13:25
România s-ar putea împrumuta la randamente minime record la prima emisiune în euro din 2013

Ministerul Finanţelor va vinde pe piaţa locală obligaţiuni pe trei ani în valoare de 150 de milioane de euro.

Randamentul mediu ar putea coborî la 3,15-3,25%, un minim pentru această maturitate, potrivit unor analişti de la Erste Group Bank şi Piraeus Bank România. Randamentul s-a situat la 3,4% la o vânzare de obligaţiuni la 16 noiembrie, potrivit datelor băncii centrale.

Guvernul ar putea plăti randamente de circa 3,25%, estimează analişti de la Piraeus Bank, în timp ce Erste consideră că rata ar putea coborî la 3,15%.

„Ne aşteptăm la cerere solidă şi ca Ministerul Finanţelor să accepte oferte la un randament de circa 3,15%”, se arată într-o notă a traderilor Erste.

JPMorgan Chase a anunţat recent că datoria în lei a României este eligibilă pentru a fi inclusă de la 1 martie în indicele GBI-EM al grupului financiar american. Banca britanică Barclays a anunţat în luna noiembrie a anului trecut că va adăuga în martie România şi Nigeria la indicele Barclays pentru obligaţiuni în monede locale ale ţărilor emergente.

Guvernul intenţionează să vândă trimestrial obligaţiuni denominate în euro în acest an, întrucât are de acoperit scadenţe în valoare de 1,76 miliarde de euro. Executivul a împrumutat în ianuarie 10,3 miliarde de lei (3 miliarde de dolari) prin emisiuni de obligaţiuni în lei, maximul începând cu 1995.

Guvernul are un necesar brut de finanţare de 14,9 miliarde de euro pentru acest an, influenţat şi de plăţile către FMI în contul împrumutului primit în perioada 2009-2011.

Executivul are nevoie de 2,8 miliarde de euro pentru finanţarea deficitului bugetar, 6,1 miliarde de euro pentru refinanţarea de datorii pe termen mediu şi lung, precum şi 6 miliarde de euro pentru datorii pe termen scurt. Executivul a prefinanţat până la sfârşitul anul trecut 12% din necesarul total de 14,9 miliarde de euro.

România nu are de răscumpărat în acest an obligaţiuni de pe piaţa internaţională, însă ajung la scadenţă două emisiuni pe piaţa internă denominate în euro.

Te-ar mai putea interesa și
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor, așa cum a fost aceasta propusă în proiectul de OUG privind modificarea Codului fiscal, discriminează jucătorii pe platformele......
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul grădinilor și umplerea piscinelor
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul ...
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă ...
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever industria ospitalității
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever ...
Modificările aduse Codului fiscal, aşa cum au fost publicate luni în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de ...
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, ...