România se află pe locul 48 din 189 de ţări analizate, la uşurinţa în a derula afaceri – studiu

România se plasează pe locul 48, din 189 de ţări analizate în 2015, în privinţa uşurinţei de a desfăşura afaceri, în urcare de pe locul 73 în 2014, arată studiul 'Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului românesc 2015', publicat, joi, de compania de consultanţă EY, notează Agerpres.
Economica.net - joi, 09 iul. 2015, 19:23
România se află pe locul 48 din 189 de ţări analizate, la uşurinţa în a derula afaceri - studiu

EY citează concluziile clasamentului Băncii Mondiale: Doing Business 2015 – Going beyond efficiency, care arată că
mediul legislativ s-a îmbunătăţit pentru firmele mici şi mijlocii. România se plasează pe locul 48 din 189 de ţări analizate în privinţa uşurinţei de a desfăşura afaceri în mediul privat, în urcare de pe locul 73 în 2014. Analiza este valabilă pentru cel mai mare oraş din fiecare ţară analizată, respectiv Bucureşti, pentru România.

La întrebarea cu răspuns deschis ‘care consideraţi că este cel mai important obstacol în începerea şi dezvoltarea unei afaceri în România’, cei mai mulţi antreprenori români indică aspecte de natură fiscală: impredictibilitatea reglementărilor, sistemul complicat de fiscalizare şi reglementare şi nivelul ridicat al taxelor.

Urcarea de 25 de locuri în clasamentul Băncii Mondiale este explicată prin modificările legislative şi administrative din România, dar şi prin schimbarea de metodologie în realizarea acestui top.

În acelaşi timp, în ţări precum Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania rămâne mai uşor să desfăşori afaceri din punctul de vedere al reglementărilor decât în România, conform aceluiaşi clasament. Din aceeaşi zonă geografică cu România, Ungaria, Slovenia şi Moldova s-au situat după ţara noastră în topul Băncii Mondiale.

În cadrul analizei, antreprenorii menţionează că se confruntă cu lipsa predictibilităţii fiscale, lipsa resurselor umane calificate, lipsa de interes pentru antreprenori în cadrul administraţiei centrale şi locale, lipsa de viziune a politicilor publice, lipsa incubatoarelor de afaceri, a resurselor financiare sau educaţiei antreprenoriale. De asemenea, birocraţia îi preocupă în măsură foarte mare pe oamenii de afaceri români.

Deşi nu este prima dată când aspectele legate de fiscalizare şi birocraţie sunt indicate de antreprenori ca probleme importante, antreprenorii nu percep, în majoritatea lor, îmbunătăţiri în această arie în ultimul an.

Faţă de ediţia de anul trecut a studiului EY Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului românesc, 29% consideră că acest aspect nici nu s-a îmbunătăţit, nici nu s-a deteriorat în România, în timp ce 20% cred că operează într-un mediu legislativ îmbunătăţit, au precizat analiştii EY.

În concluzie, în ciuda urcării în topul Băncii Mondiale, antreprenorii indică pentru autorităţi nevoia stringentă de concentrare asupra sistemului fiscal pentru a ajuta la dezvoltarea antreprenoriatului din România prin măsuri ca reducerea costurilor administrative şi de conformitate a companiilor cu reglementările în vigoare, simplificarea complexităţii legislaţiei, mai ales pentru companiile mici, cu resurse reduse, şi scăderea poverii fiscale, mai ales pentru start-up-uri, arată experţii EY.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...