1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Finanţe şi bănci

România se menţine pe locul 5 în topul Deloitte al companiilor din Europa Centrală: 6 bănci şi 4 asigurători

România s-a menţinut pe locul 5 în Top 50 Europa Centrală pe 2013 cu acelaşi număr de bănci şi companii de asigurări, respectiv şase bănci şi patru asigurători, însă atât activele băncilor cât şi primele brute subscrise ale companiilor de asigurări din top au scăzut anul trecut faţă de 2012, reiese din clasamentul realizat de compania de consultanţă Deloitte. În total, România este prezentă cu 42 de companii, cu şapte mai multe faţă de ediţia precedentă a clasamentului.

03 sep, 2014 | Agerpres

Astfel, cu active totalizând 51,1 miliarde de euro, băncile din România incluse în top au înregistrat o scădere uşoară faţă de anul trecut, când suma activelor a fost de 52,1 miliarde de euro. Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania au înregistrat cel mai semnificativ avans în Top, însă Banca Comercială Română - BCR şi-a păstrat prima poziţie, deşi a căzut de pe locul 9, în 2012, pe locul 14 în 2013.

Celelalte două bănci româneşti intrate în Top 50 sunt BRD - Groupe Societe Generale şi CEC Bank.

'În etapa post-criză a dezvoltării economice curente, credem că băncile se confruntă cu provocarea de a-şi dezvolta şi rafina oferta, introducând idei noi, inovatoare, inclusiv prin soluţii bancare electronice', a afirmat Haris Hanif, consilier senior coordonator Deloitte Sector Bancar.

În opinia sa, băncile se focalizează pe păstrarea clienţilor profitabili şi pe identificarea nevoilor de servicii în segmente ale pieţei încă neabordate. 'În perioada de creştere economică, băncile au beneficiat de succese facile, însă pentru a extrage maximum de valoare pe termen lung, focusul se îndreaptă acum în direcţia corectă, şi anume înspre relaţia cu clientul, a transparenţei, a ofertei de noi produse şi servicii, dar cu limitare la o creştere organică deocamdată. Ne aşteptăm ca activitatea de fuziuni şi achiziţii de portofolii să aducă oportunităţi de creştere organică pentru băncile care au resursele şi capacitatea să achiziţioneze şi să absoarbă cu succes astfel de portofolii/alte bănci', a mai spus reprezentantul Deloitte.

În privinţa companiilor de asigurări, în Top 50 au intrat companiile româneşti Astra Asigurări, Allianz Ţiriac, Omniasig şi Groupama. Dintre acestea, în 2013, doar Allianz-Ţiriac a urcat faţă de 2012, atât în clasament, de pe locul 41 pe 39, cât şi ca volum al primelor brute subscrise, cu 2,9%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO