România şi Bulgaria au cel mai mare număr de fumători, raportat la populaţie – reprezentant Adam Smith Institute

România şi Bulgaria au cel mai mare număr de fumători, raportat la numărul populaţiei, în timp de Suedia are cea mai redusă rată din Europa privind numărul fumătorilor, a declarat Head of Programmes la Adam Smith Institute, Daniel Pryor, în cadrul unei dezbateri de specialitate ce a avut loc la Londra, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 10 sept. 2018, 10:32
România şi Bulgaria au cel mai mare număr de fumători, raportat la populaţie - reprezentant Adam Smith Institute

În Suedia, una din cauzele care au contribuit la reducerea numărului de fumători este o altă opţiune, Snus, nişte saci mici de tutun umed care sunt plasaţi sub buza superioară. Ei au înlocuit astfel în mare măsură ţigările cu acest produs care furnizează consumatorilor atât nicotină, cât şi tutun, dar nu creşte probabilitatea de deces din cauza fumatului, scrie News.ro.

”Suedia are cea mai mica rată din Europa în ceea ce priveşte numărul de fumători, iar factorul cel mai important pentru care s-a ajuns la această situaţie este Snus, produsul care nu presupune fumatul propriu-zis, şi care este folosit în Marea Britanie de 200 de ani. Acesta este de 90 de ori mai sigur decât ţigaretele clasice. De asemenea, potrivit cercetărilor, acesta ajută oamenii să renunţe la fumat definitiv”, spune Daniel Pryor.

La capătul opus se află România şi Bulgaria, spune el, precizând că nu există cifre exacte referitor la numărul fumătorilor, mai ales că o parte din aceştia sunt minori.

Totodată, Pryor precizează că există tendinţa oamenilor de a se apuca de fumat este în strânsă legătură cu nivelul de dezvoltare şi de educaţie.

”Suedia este o ţară bogată, spre comparaţie cu unele ţări din estul Europei, de exemplu, care au cele mai ridicate cote privind numărul de fumători. Bulgaria şi România sunt două exemple. Iar motivul pentru care ţările mai dezvoltate, bogate, au rate mai scăzute este că, în primul rând, au sisteme puternice de reglementare în domeniu, iar în medie nivelul de educaţie este ridicat, iar populaţia este mult mai conştientă de riscurile asociate fumatului. De exemplu, în Marea Britanie, majoritatea fumătorilor sunt conştienţi că fumatul poate cauza cancer”, a afirmat Pryor.

Doar în Marea Britanie sunt 3 milioane de utilizatori de ţigarete electronice.

”Acestea sunt cu 95% mai sigure decât ţigările clasice”, adaugă reprezentantul Adam Smith Institute, care a subliniat că, totuşi, majoritatea fumătorilor din Marea Britanie nu sunt de părere că ţigările electronice sunt mai puţin dăunătoare.

În plus, numai 11% dintre britanici au auzit de device-urile care încălzesc şi nu ard tutunul.

În fiecare an, 80.000 de persoane mor în UK din cauza fumatului, arată datele prezentate de Pryor. Acesta a prezentat totodată un sondaj realizat pe 1.800 de persoane, manageri şi utilizatori, potrivit căruia mai puţin de 5% ar recomanda ţigările electronice clienţilor lor.

În România, sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după cel petrolier. Cei mai importanţi jucători din industria tutunului, activi în România, sunt JTI, British American Tobacco (BAT), Philip Morris International şi Imperial Tobacco.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent......
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...