România şi Bulgaria au cel mai mare număr de fumători, raportat la populaţie – reprezentant Adam Smith Institute

România şi Bulgaria au cel mai mare număr de fumători, raportat la numărul populaţiei, în timp de Suedia are cea mai redusă rată din Europa privind numărul fumătorilor, a declarat Head of Programmes la Adam Smith Institute, Daniel Pryor, în cadrul unei dezbateri de specialitate ce a avut loc la Londra, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 10 sept. 2018, 10:32
România şi Bulgaria au cel mai mare număr de fumători, raportat la populaţie - reprezentant Adam Smith Institute

În Suedia, una din cauzele care au contribuit la reducerea numărului de fumători este o altă opţiune, Snus, nişte saci mici de tutun umed care sunt plasaţi sub buza superioară. Ei au înlocuit astfel în mare măsură ţigările cu acest produs care furnizează consumatorilor atât nicotină, cât şi tutun, dar nu creşte probabilitatea de deces din cauza fumatului, scrie News.ro.

”Suedia are cea mai mica rată din Europa în ceea ce priveşte numărul de fumători, iar factorul cel mai important pentru care s-a ajuns la această situaţie este Snus, produsul care nu presupune fumatul propriu-zis, şi care este folosit în Marea Britanie de 200 de ani. Acesta este de 90 de ori mai sigur decât ţigaretele clasice. De asemenea, potrivit cercetărilor, acesta ajută oamenii să renunţe la fumat definitiv”, spune Daniel Pryor.

La capătul opus se află România şi Bulgaria, spune el, precizând că nu există cifre exacte referitor la numărul fumătorilor, mai ales că o parte din aceştia sunt minori.

Totodată, Pryor precizează că există tendinţa oamenilor de a se apuca de fumat este în strânsă legătură cu nivelul de dezvoltare şi de educaţie.

”Suedia este o ţară bogată, spre comparaţie cu unele ţări din estul Europei, de exemplu, care au cele mai ridicate cote privind numărul de fumători. Bulgaria şi România sunt două exemple. Iar motivul pentru care ţările mai dezvoltate, bogate, au rate mai scăzute este că, în primul rând, au sisteme puternice de reglementare în domeniu, iar în medie nivelul de educaţie este ridicat, iar populaţia este mult mai conştientă de riscurile asociate fumatului. De exemplu, în Marea Britanie, majoritatea fumătorilor sunt conştienţi că fumatul poate cauza cancer”, a afirmat Pryor.

Doar în Marea Britanie sunt 3 milioane de utilizatori de ţigarete electronice.

”Acestea sunt cu 95% mai sigure decât ţigările clasice”, adaugă reprezentantul Adam Smith Institute, care a subliniat că, totuşi, majoritatea fumătorilor din Marea Britanie nu sunt de părere că ţigările electronice sunt mai puţin dăunătoare.

În plus, numai 11% dintre britanici au auzit de device-urile care încălzesc şi nu ard tutunul.

În fiecare an, 80.000 de persoane mor în UK din cauza fumatului, arată datele prezentate de Pryor. Acesta a prezentat totodată un sondaj realizat pe 1.800 de persoane, manageri şi utilizatori, potrivit căruia mai puţin de 5% ar recomanda ţigările electronice clienţilor lor.

În România, sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după cel petrolier. Cei mai importanţi jucători din industria tutunului, activi în România, sunt JTI, British American Tobacco (BAT), Philip Morris International şi Imperial Tobacco.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...