România şi Bulgaria se luptă să obţină permisiunea să exporte porci vii în UE

România şi Bulgaria vor să obţină acordul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de porci vii în spaţiul comunitar, începând cu anul 2015, deocamdată cele două ţări fiind autorizate să vândă doar carne şi produse din carne de porc în ţările Uniunii Europene.
Economica.net - Dum, 12 ian. 2014, 11:05
România şi Bulgaria se luptă să obţină permisiunea să exporte porci vii în UE

‘Problema cea mai stringentă discutată cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru că atât noi cât şi bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili să vindem doar carne şi produse din carne de porc din toate unităţile autorizate sanitar-veterinar şi care îndeplinesc condiţiile pentru spaţiul comunitar, mai puţin porci vii. Le-am propus colegilor bulgari să facem la Bucureşti, în vara acestui an, o întâlnire de lucru comună şi cu experţii Comisiei Europene, să mergem unitar pe condiţiile cerute de ei, astfel încât, începând cu anul 2015, să putem exporta şi porci vii în spaţiul comunitar’, a declarat duminică, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Controlul mişcării animalelor între cele două ţări şi înăsprirea condiţiilor de supraveghere a pestei porcine, mai ales la graniţa cu ţările terţe, sunt două aspecte importante care trebuie urmărite în vederea obţinerii acordului de export de porci vii în ţările UE.

‘Un lucru foarte important este controlul mişcării animalelor între cele două ţări şi aici trebuie să înăsprim condiţiile de supraveghere a pestei porcine mai ales la graniţa cu ţările terţe, unde există pestă porcină africană, iar porcul mistreţ este rezervor natural de pestă porcină. La şedinţa comună din vară, cu experţii Comisiei, trebuie să vedem ce mai trebuie să facem să devenim ţări libere de pestă porcină. În discuţiile de anul trecut pe care le-am avut cu CE, noi am cerut ca din 2014 să putem exporta şi porci vii, dar experţii europeni au spus că vor să vadă măsurile de supraveghere în 2014 şi dacă mai apar sau nu cazuri de pesta porcină la porcii crescuţi în gospodării, ceea ce nu este cazul. Şi, foarte important, este modul cum se face supravegherea la porcii mistreţi’, a adăugat Mănăstireanu.

În urma discuţiilor de principiu, care au avut loc săptămâna trecută la Ruse (Bulgaria), s-a decis organizarea unei şedinţe comune de Guvern, cel mai probabil în luna februarie sau martie 2014, când urmează să se semneze un acord general pe partea de agricultură, dar şi anumite protocoale tehnice separate pe partea sanitar-veterinară.

‘Deocamdată au fost doar discuţii de principiu, dar urmează să se semneze un acord general mare pe partea de agricultură. Eu am propus ca pe partea veterinară să semnăm protocoale tehnice separate pentru că sunt mai multe aspecte tehnice, decât de strategie. De asemenea, dacă Turcia ne va da acordul pentru exportul de ovine vii şi carne de ovine şi pentru tranzitul către ţări terţe, trebuie să stabilim împreună cu colegii bulgari modalitatea prin care va fi efectuat tranzitul prin Bulgaria, controlul pe care îl vor face la frontiere şi la ieşirea din Bulgaria către Turcia şi tot ceea ce înseamnă export către ţări terţe. Noi le-am propus bulgarilor să ne vedem din două în două luni, fie la Giurgiu, fie la Ruse, ca să urmărim, după semnarea protocoalelor, stadiul implementării măsurilor incluse în aceste protocoale şi să discutăm aspecte care interesează ambele ţări pentru o susţinere reciprocă, la Bruxelles, pe diverse proiecte’, a explicat preşedintele Mănăstireanu.

Potrivit sursei citate, pe domeniul sanitar – veterinar au mai fost discutate, în întâlnirea de la Ruse, anumite aspecte legate de controalele maşinilor care vin în România cu legume şi fructe din Turcia şi despre comerţul cu miere de albine.

‘Am discutat mai multe aspecte care vizează controlul produselor non-animale şi mă refer la legumele şi fructele care tranzitează Bulgaria şi ajung în România şi mai ales la cele care vin din Turcia. Noi vrem ca împreună cu bulgarii să avem un control mult mai strict al maşinilor care tranzitează Bulgaria şi ajung în România, pentru a evita frauda şi comerţul la negru. Am mai discutat şi despre comerţul cu miere de albine, pentru că în perioada de vară sunt foarte mulţi bulgari care vând miere de albine în România. Vrem să avem un protocol şi aici, astfel încât să avem evidenţa producătorilor bulgari autorizaţi care vin spre România şi să evităm eventualele probleme în comerţul cu miere de albine, pentru că s-a mai descoperit miere falsificată cu zahăr sau cu alte produse care pot să înlocuiască mierea’, a mai adăugat şeful ANSVSA.

În data de 9 ianuarie 2014, o delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condusă de secretarul de stat Daniel Botănoiu, alături de care s-au aflat şi reprezentanţi ai ANSVSA, însoţiţi de preşedintele Autorităţii, Vladimir Mănăstireanu, a efectuat o vizită de lucru la Ruse, în Bulgaria, pentru a negocia semnarea unui nou document bilateral între cele două ministere, având în vedere că România şi Bulgaria se aseamănă foarte mult din punct de vedere agricol şi ne aflăm la începutul unei noi Politici Agricole Comune.

Discuţiile tehnice purtate de experţii din cele două ţări au fost organizate pe patru grupe de lucru, respectiv grupul de lucru pentru acţiunile viitoare legate de noua PAC, grupul de lucru pentru domeniul sanitar veterinar ce vizează securitatea alimentară, grupul de lucru pentru identificarea punctelor comune şi susţinerea reciprocă în cadrul negocierilor la nivel european şi grupul de lucru pentru politicile din zootehnie, cultură mare, legumicultură şi funcţionarea pieţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...