România şi Letonia au cei mai pesimişti oameni de afaceri din Europa

Indicatorul de "sentimentul economic" (ESI) are valori negative doar în România şi Letonia, portivit celor mai recente calcule ale Comisiei Europene. Cel mai jos atârnă pesimismul participantilor la sondaj care vin din sfera serviciilor, din construcţii şi din comerţul cu amănuntul, potrivit unui raport BT  Securities Cluj Napoca, primit la redacţia  ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 16 ian. 2014, 22:04
România şi Letonia au cei mai pesimişti oameni de afaceri din Europa

Oamenii de afaceri şi reprezentanţii români ai diferitelor sectoare din economie sunt cei mai pesimişti din Uniunea Europeană, potrivit Indicatorului de Sentiment Economic (ESI), calculat pentru decembrie de către Comisia Europeană.

Indicatorul a fost calculat pe baza unor chestionare adresate reprezentanţilor unor sectoare cheie ale economiilor ţărilor UE, precum şi ai consumatorilor finali.

ESI a fost de de -0,1 în Letonia şi de -0,8 în România. Printre cele mai pesimiste ţări se mai numără Estonia şi Bulgaria (scor ESI 0,9), Lituania (2,3), Grecia (4), Finlanda (4,1) şi Franţa (5,7).

Cei mai optimişti sunt ungurii (22,2), britanicii (18) şi portughezii (16,3), al căror scor ESI se situează peste media europeană (14,2).

„Valorile negative pentru România au fost antrenate în pricipal de pesimismul participanţilor din sfera serviciilor, sector care a avut o accentuată dinamică negativă în cea mai mare parte a anului. La fel arată şi indicii de volum ai cifrei de afaceri, care au înregistrat scăderi faţă de 2012, în toate lunile, mai puţin iunie, iulie şi august”, a declarat Dan Rusu, şeful echipei de analişti de la casa de brokeraj BT  Securities Cluj Napoca, pentru ECONOMICA.NET.
Influenţe negative au mai exercitat şi seectorul construcţiilor şi cel al comertul retail, „dar la un nivel mai modest”, remarcă Dan Rusu.

„Ne aşteptăm ca situaţia să se amelioreze pe parcursul lui 2014, odată cu reluarea creditării şi a consumului”, estimează analistul clujean.

Românii sunt cei mai pesimişti din Uniunea Europeană în privinţa comerţului cu amănuntul (scor -6), şi al consumului   în general (-3).

Singurul sector pozitiv al României este în industrie, dar nu exagerat de mare, doar 3, antepenultimul rezultat pozitiv.

Metodologia de lucru presupune calculul a 5 indicatori individuali pe sectoare şi ponderarea valorilor obţinute pentru fiecare dintre acestea, în funcţie de reprezentativitatea fiecaruia, după cum urmeaza: Industrial 40%, Servicii 30%, Consumatori 20%, Construcţii 5% şi Comert tip Retail 5%.

Marimea eşantionului supus sondajului diferă în fiecare ţară în funcţie de populaţia totală şi de numărul total de companii dintr-un anumit sector.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de ...
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina, iar fără acesta, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea, informează......
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament ...
Acționarii EVERGENT Investments, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul EVER, au aprobat cu o largă ...