România, singura ţară unde carburanţii se scumpesc, deşi petrolul se ieftineşte

Pe parcursul ultimelor două săptămâni, preţul combustibililor a crescut în România, în timp ce cotaţiile petrolului la nivel internaţional au scăzut puternic. În restul Europei carburanţii s-au ieftinit, în special benzina.
Mihai Banita - Dum, 13 mai 2012, 21:03
România, singura ţară unde carburanţii se scumpesc, deşi petrolul se ieftineşte

Ultimele trei săptămâni au adus scumpiri la benzină şi motorină în România, astfel că preţurile au atins noi niveluri record.

Preţul mediu al benzinei euro super 95 a crescut de la 5,528 lei/litru în 23 aprilie, la 5,69 lei/litru în 30 aprilie şi 5,737 lei/litru în 7 mai, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.

La datele precizate mai sus, motorina s-a scumpit de la 5,715 lei/litru, la 5,794 lei/litru şi 5,87 lei/litru.

În acelaşi interval, petrolul brent s-a ieftinit de la 119 dolari/baril la 112 dolari/baril. De la începutul lunii aprilie, cotaţiile la petrol au scăzut de la 125 de dolari/baril, pe fondul datelor proaste venite din economie şi a reaprinderii crizei din zona euro.

În celelalte 26 de ţări din Uniunea Europeană, în intervalul 30.04-07.05, preţul benzinei a scăzut pe linie. România este, de altfel, singura ţară unde benzina s-a scumpit. Astfel că bulgarii au luat locul românilor şi plătesc cea mai ieftină benzină din UE, după preţul exprimat în euro: 1,28 euro/litru faţă de 1,3 euro/litru. De altfel, bulgarii au avut parte de patru săptămâni consecutive de ieftinire a benzinei, în timp ce în România preţul la benzină, exprimat în euro, a ajuns la un nivel record.

De la începutul anului preţul benzinei a crescut mai puţin în România faţă de media UE, cu 5,6% în comparaţie cu 6,4%.

Pe de altă parte, motorina s-a scumpit în UE, în medie, cu 3% de la începutul anului, faţă de o scumpire de 4,8% în România. După două săptămâni consecutive de scădere, preţul mediu al motorinei în UE a crescut uşor în perioada 30.04-07.05. Media este una ponderată şi de creşterea preţului în Germania. Astfel, deşi preţul motorinei a scăzut în cele mai multe ţări, evoluţia de pe piaţa germană, cea mai mare piaţă europeană, a făcut ca preţul mediu să crească.

Companiile petroliere din România au justificat de fiecare dată modificarea preţurilor la carburanţi prin evoluţia cotaţiilor la ţiţei şi produse petroliere, alături de condiţiile locale de piaţă. Pe de altă parte, atunci când au fost chestionaţi de ce nu se ieftinesc carburanţii la pompă, din moment ce cotaţiile la ţiţei scad, reprezentanţii companiilor româneşti au spus că timpul necesar pentru a se vedea efectul este de câteva săptămâni.

Autorităţile de la Bucureşti au suspectat că distribuitorii de carburanţi se înţeleg între ei. În acest sens, în ianuarie, Consiliul Concurenţei a amendat toate marile companii petroliere, sub acuzaţia că ar fi format un cartel, prin decizia de a scoate de pe piaţă, de comun acord, un sortiment de benzină. Totalul amenzii a fost de 205 milioane de euro, din care mai mult de jumătate pentru OMV Petrom, cea mai mare companie de pe piaţă. A fost cea mai mare amendă dată vreodată de Concurenţă în România.

Notă: Scala din stânga din grafice arată preţul mediu al carburanţilor în UE la mia de litri, în timp ce scala din dreapta arată preţurile medii din România. Din cele trei grafice (preţul petrolului, preţul benzinei şi preţul motorinei) se observă că în UE preţul carburanţilor urmăreşte îndeaproape cotaţia ţiţeiului, în timp ce în România există o întârziere semnificativă între cele două, ceea poate fi un avantaj pentru consumatori când petroul se scumpeşte şi un dezavantaj când acesta se ieftineşte.

Datele pentru graficele privind preţurile carburanţilor sunt de la Comisia Europeană. Graficul cu evoluţia preţului pretolului este de la FT.com.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...