România trebuie să-şi dubleze efectivele de porci crescuţi în ferme comerciale, în 7-8 ani – Lungu, AFISS

Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS) intenţionează să trimită în luna ianuarie a anului viitor o ministrategie pentru acest sector, prin care România să-şi poată dubla producţia actuală de porci crescuţi în ferme comerciale de la 2,5 milioane în prezent, la circa 5 - 5,6 milioane de capete.
Economica.net - vin, 13 dec. 2013, 13:34
România trebuie să-şi dubleze efectivele de porci crescuţi în ferme comerciale, în 7-8 ani - Lungu, AFISS

‘Vrem să trimitem o ministrategie pentru sectorul suin, realizată împreună cu Ministerul Agriculturii şi cu strategiile elaborate la preşedinţie prin care România să reuşească, în 7-8 ani, să-şi dubleze producţia actuală de la 2,5 – 2,6 milioane de capete, la 5 – 5,6 milioane, ceea ce ar ar oferi un echilibru şi în ceea ce priveşte consumul intern şi posibilităţile de export’, a declarat, vineri, directorul executiv al AFISS, Mihai Lungu.

Acesta a precizat că la ora actuală fermele nou înfiinţate pentru creşterea şi îngrăşarea porcilor nu beneficiază de fondurile alocate pe bunăstare, prin măsura 215, deşi au fost realizate investiţii semnificative.

‘Acum sunt 27 de ferme noi care trebuie să intre în sistem, iar lună de lună apar ferme noi, pentru că sunt investiţii în derulare. Nu rezolvă nimic ministerul prin reducerea banilor altor ferme mari, ca să intrăm noi în sistem. Noi încercăm să obţinem o cale de a se suplimenta aceste sume pentru fermele noi’, a spus Lungu.

Potrivit directorului executiv al asociaţiei, suma fixă de 56 de milioane de euro alocată anual pentru sectorul suin este total insuficientă şi va conduce la stoparea investiţiilor în zonă.

‘Sper să fim mai activi pe programele 2014-2020 şi să îndreptam greşelile care s-au făcut la programul actual. (…). MADR a aflat cu stupoare că sunt ferme noi care apar lună de lună în România şi care nu pot să acceseze programul de bunăstare şi practic sunt scoase astfel de pe piaţă. Felul în care funcţionează această măsură pe bunăstare a pus o stavilă la dezvoltarea sectorul suin în România. Practic, prin stabilirea unei sume fixe pe an de 56 de milioane de euro, la bunăstare, România a decis ca acest sector să rămână la acelaşi nivel în sectorul de îngrăşare şi acesta este motivul pentru care continuăm să importăm şi avem probleme pe piaţă’, a spus Lungu.

În opinia acestuia, suma imediată de care ar fi nevoie în sector este de 70 de milioane de euro, iar pentru dezvoltarea sectorului de o dublare a acestei sume.

‘Ce aş vrea eu, aş vrea 500 de milioane de euro care să ajungă pentru 10 milioane de porci. Pentru acum ar trebui măcar 70 de milioane de euro, dar eu văd sectorul dezvoltându-se cu cel puţin 140 de milioane de euro. Toate zonele au crescut ca efective în ultimul an, numai efective de porci au scăzut’, a adăugat reprezentatul asociaţiei.

Datele INS arată că unicul sector zootehnic care a înregistrat scăderi de efective în ultimul an este sectorul suin.

În 1990 exista o producţie de circa 8 milioane de porci în ferme comerciale şi în prezent există un efectiv de 2,8 milioane, la care se mai adaugă porcii din gospodăriile populaţiei, din ferme de subzistenţă, dar care, de asemenea, au înregistrat o scădere de la 4 milioane în 1990 la 2,5 milioane în prezent.

AFISS a fost înfiinţată ca o structură de reprezentare a sectorului de îngrăşare a suinelor, de a oferi un mediu concurenţial pentru dezvoltarea fermelor medii din sector.

Te-ar mai putea interesa și
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. Nevoia de soluții eficiente a devenit iminentă pentru a putea......
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...