România, ultima în UE la dotarea angajaţilor companiilor cu laptopuri, tablete şi smartphone-uri

Economica.net
11 12. 2012
business_woman_on_laptop_2_quavondo_i_83428700

Procentajul companiilor care pun la dispoziţia a cel puţin o parte din angajaţi tablete, smartphone-uri şi alte astfel de dispozitive variază puternic în UE, de la 22% în România, 27% în Grecia şi 31% în Bulgaria la 78% în Finlanda, 65% în Danemarca, urmată de 63% în Cehia şi Suedia.

România este devansată şi de două state din regiune care nu sunt membre UE, dar sunt incluse în raportul Eurostat, Croaţia (54%) şi Macedonia (25%).

„Companiile pot pune la dispoziţia angajaţilor dispozitive portabile, precum smartphone-uri sau computere portabile, care le permit să se conecteze la internet în timp ce se deplasează şi să lucreze chiar dacă nu sunt la birou”, se arată într-un raport al Eurostat, care foloseşte date obţinute printr-un sondaj realizat la începutul anului.

România stă uşor mai bine în UE la procentajul de companii mari care îşi dotează angajaţii cu tablete şi smartphone-uri, cu 57%, faţă de media europeană de 88%. România se află pe penultima poziţie, înaintea Greciei (56%), şi după Bulgaria (67%). Maximele sunt înregistrate în Finlanda (99%), urmată de Austria (97%).

Situaţia se înrăutăţeşte în privinţa firmelor medii şi mici.

Astfel, doar 28% din firmele medii din România au oferit angajaţilor astfel de echipamente, nivel minim în UE, unde media este de 71%. Bulgaria (44%) se află pe penultimul loc, în urma Greciei (46%). Pe primele poziţii în spaţiul comunitar se situează Finlanda (92%) şi Danemarca (88%).

Firmele mici din România stau cel mai rău, numai o cincime considerând necesar să-şi doteze angajaţii cu echipamente mobile care permit accesul la internet. România (20%), Grecia (23%), Bulgaria şi Ungaria (ambele 27%) se află pe ultimele poziţii în UE, unde media este de 43%. Primele sunt Finlanda (74%) şi Danemarca (60%.

Dintre companiile din România care pun la dispoziţia angajaţilor dispozitive mobile, în 93% din cazuri acestea sunt folosite pentru conexiunea la sistemul de email al companiei şi pentru accesarea de informaţii publice online, în timp ce doar 59% permit accesul/modificarea de documente, iar 42% folosesc aplicaţii dedicate de business.

Dispozitivele portabile luate în considerare în sondajul Eurostat se referă la computere portabile, precum notebook-uri, laptopuri, tablete şi altele, în timp ce o a doua catgorie, alte dispozitive portabile, include smartphone-uri sau PDA-uri. Companiile pot pune la dispoziţia angajaţilor unul sau mai multe dispozitive din aceste categorii.