România, Ungaria şi Bulgaria, vizate de cele mai multe investigaţii OLAF privind fraude cu fonduri europene

Mai mult de o treime dintre investigaţiile făcute în 2014 de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) privind presupuse cazuri de fraudă cu fonduri UE au vizat România, Ungaria şi Bulgaria, conform raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut, informează Euronews.
Economica.net - joi, 04 iun. 2015, 11:40
România, Ungaria şi Bulgaria, vizate de cele mai multe investigaţii OLAF privind fraude cu fonduri europene

Potrivit OLAF, România se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de investigaţii în legătură cu folosirea fondurilor europene (36), urmată de Ungaria (13) şi Bulgaria (11), scrie Agerpres.

Anul trecut a fost unul record pentru OLAF: instituţia a primit cele mai multe sesizări – 1.417 – legate de fondurile UE din ultimii săi cinci ani de activitate.

OLAF are competenţa de a investiga cazuri de corupţie, nu însă şi de a-i urmări în justiţie pe autorii acestor fapte, notează sursa citată. Oficiul a recomandat anul trecut, ca urmare a anchetelor sale antifraudă, ca procurorii să recupereze 901 milioane de euro. Peste jumătate din această sumă, 476,5 milioane de euro, este legată de presupuse fapte de corupţie cu fonduri structurale europene.

Janina Berg, din cadrul Transparency International (TI), a afirmat că numărul de investigaţii privind cazuri de fraudă lansate de OLAF în Bulgaria şi România nu reprezintă o mare surpriză.

Un raport al TI publicat la sfârşitul anului trecut arată că Bulgaria şi România se numără printre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, având un indice de 43 pe o scară de la 0 (însemnând ţară foarte coruptă) la 100 (ţară fără corupţie) în Indicele de percepţie asupra corupţiei în 2014.

Conform OLAF, una dintre investigaţiile sale din Ungaria se referă la un caz de fraudă la un centru medical. Potrivit acestuia, centrul medical a solicitat 1,7 milioane de euro fonduri europene pentru echipamente medicale, care însă au fost cumpărate de furnizorul său cu suma de 262.000 de euro.

Fondul European de Dezvoltare Regională a acordat centrului 674.000 de euro, sumă pe care OLAF le-a cerut autorităţilor ungare să o recupereze în întregime.

Cazurile de corupţie care implică fonduri structurale europene a ridicat întrebări în legătură cu eforturile depuse Comisia Europeană pentru a proteja banii Bruxellesului.

Un purtător de cuvânt al CE a declarat că ‘în ceea ce ne priveşte, vom lua măsuri imediate, de îndată ce vom detecta riscuri sau deficienţe, pentru a proteja bugetul UE. Pentru a proteja bugetul UE întrerupem sistematic sau suspendăm plăţile din bani europeni în momentul în care sunt identificate probleme’.

‘Cooperăm de asemenea strâns cu statele membre pentru a elimina sursele de erori. În 2014 am reuşit să reluăm plăţile în peste jumătate din programele afectate de întreruperi, pe baza unor probe de audit conform cărora toate problemele au fost rezolvate, iar corecţiile financiare necesare au fost efectuate’, a mai spus oficialul european.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...