România urcă pe locul 31 în clasamentul atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă – EY

România urcă un loc în clasamentul trimestrial al atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă, ajungând pe poziţia 31, de pe locul 32 în ediţia anterioară, conform raportului firmei de servicii profesionale EY - 'Renewable energy country attractiveness index'.
Economica.net - lun, 23 iun. 2014, 10:05
România urcă pe locul 31 în clasamentul atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă - EY

Astfel, România îşi îmbunătăţeşte pentru a doua oară consecutiv poziţia în topul EY, după ce în ediţia din februarie România a urcat de pe locul 33 pe locul 32.

‘Modificările continue în legislaţie încă reprezintă pentru România un impediment în calea ‚relaxării’ activităţilor investiţionale din piaţa de energie regenerabilă. Noul proiect legislativ apărut săptămânile trecute şi care va intra în vigoare începând cu 1 august 2014, dacă va primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor îndelungi discuţii şi aduce o gură de aer aşteptată de marii consumatori de electricitate. Între timp, proiectele operaţionale de energie regenerabilă, ‚investite’ cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care încă primesc atenţie din partea investitorilor privaţi şi a băncilor’, afirmă specialiştii EY România.

În regiune, Polonia şi Turcia se clasează înaintea României în topul EY, ocupând poziţiile 27 şi, respectiv, 20, în timp ce Ucraina şi Grecia se situează în urma României în acelaşi clasament.

La nivel mondial, SUA are şanse să îşi menţină parcursul de până acum, dacă va face faţă incertitudinilor din piaţa locală, relevă studiul EY.

‘Cu o piaţă de energie solară sănătoasă, cu o reducere impusă de 45GW pe zona energiei generate din cărbune şi cu semne ale unei pieţe de capital revigorate, SUA îşi asigură o imagine promiţătoare pe piaţa energiei regenerabile, precum şi o poziţie în partea de sus a clasamentului. Cu toate acestea, incertitudinile în privinţa creditelor fiscale şi a finanţărilor prin vânzarea de participaţii, precum şi creşterea producţiei de gaze de şist şi blocajele constante din Congres, ar putea frâna potenţialul boom investiţional al SUA’, arată studiul EY.

Deşi SUA îşi menţine ferm poziţia de lider al clasamentului în actuala ediţie a raportului, China este în expectativă pe locul al doilea şi continuă să-şi întărească poziţia. Semnele tot mai numeroase privind abordarea de tip economie de piaţă din China, atât în sectorul energiei regenerabile cât şi a economiei în general, determină previziuni tot mai ferme în care aceasta ar putea să eclipseze SUA în segmentele energiei eoliene şi solare până la sfârşitul acestui deceniu. China şi-a proiectat să adauge aproape 100GW capacităţi de producţie în energie eoliană şi 60GW în energie solară până în 2018.

Potrivit studiului, sistemele revizuite de stimulente, proiectele la scară largă şi programele ambiţioase de extindere a capacităţii energetice au făcut ca Japonia şi India să fie pregătite să-şi devanseze rivalii apropiaţi în top 10. Cu toate acestea, semnalele mixte de pe piaţa japoneză, generate de lansarea unui proiect de plan energetic naţional care favorizează energia nucleară şi cea pe bază de cărbune, precum şi constantele provocări macroeconomice şi dispute comerciale din segmentul energiei solare din India sunt de natură să întârzie avansarea celor două ţări în clasament pe termen imediat.

Marea Britanie, pe de altă parte, a regresat o poziţie, ocupând acum locul şase, pe fondul anunţatelor revizuiri în domeniul politicilor energetice. Marea Britanie beneficiază de una dintre cele mai eficiente pieţe de finanţare, dar ar putea pierde acest avantaj în cazul în care politicile energetice nu sunt adoptate în mod consistent de către lideri.

Previziunile solide de extindere a capacităţii şi aprobarea unui nou regim tarifar feed-in pentru proiecte eoliene au ajutat Franţa să urce pe locul opt, devansând Australia, unde anunţarea unei posibile anulări a ţintei de energie regenerabilă a determinat o încetinire a investiţiilor. Un sector solar în creştere rapidă şi promisiunea unor noi licitaţii de extindere de capacităţi în 2014 au clasat Brazilia în top 10 pentru prima dată după 2013, când anulările de licitaţii de la începutul anului au făcut-o să cadă în partea de jos a clasamentului.

Raportul RECAI realizează un clasament care vizează 40 de pieţe din perspectiva atractivităţii lor investiţionale în domeniul energiei regenerabile şi al oportunităţilor de investiţii în acest sector, bazate pe o serie de indicatori specifici din zonele macro, a pieţei de energie şi de tehnologie. Cele 40 de pieţe analizate sunt: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kenia, Mexic, Maroc, Olanda, Norvegia, Peru, Filipine, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Marea Britanie şi SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Raportul Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) privind înmatriculările de autoturisme din Europa arată ...
Piața auto românească, tot mai puțin importantă în Europa
Piața auto românească, tot mai puțin importantă în Europa
Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a dat publicității astăzi raportul înmatriculărilor de mașini ...
Schemă nouă de sprijin pentru populație și firme, de la 1 februarie. Noi plafonări și compensări pentru facturile de energie și gaze, cât câștigă clienții
Schemă nouă de sprijin pentru populație și firme, de la 1 februarie. Noi plafonări și compensări pentru facturile ...
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri de sprijin pentru populație și firme. Pentru consumatorii casnici plafoanele ...