România a acoperit aproximativ 42% din necesarul de finanțare din acest an, pe baza țintei de deficit de 7%, a declarat Nanu, în marja întâlnirii de primăvară a Fondului Monetar Internațional. De asemenea, intenționează să folosească și alte opțiuni de finanțare- cum ar fi plasamente private – pentru a reduce oferta de euroobligațiuni și a ușura presiunea asupra randamentului, după ce a strâns aproximativ 8,5 miliarde de euro în acest an.
„Următoarea emisiune de euroobligațiuni va fi după alegerile prezidențiale, când vom vedea și măsurile luate de noul guvern”, a spus Nanu într-un interviu la Washington DC miercuri. „Toată lumea vorbește despre asta. Agențiile de rating așteaptă asta.”
România se îndreaptă spre reluarea alegerilor prezidențiale pe 4 mai, după ce instanța supremă a anulat scrutinul de anul trecut, declanșând cea mai gravă criză politică de la căderea comunismului, scrie Bloomberg.
Deficitul bugetar a crescut la 2,3% din PIB în primele trei luni, depășind deficitul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut și subliniind îngrijorările că derapajul fiscal ar putea fi greu de controlat.
„Toată lumea este conștientă de necesitatea unor măsuri suplimentare, deoarece execuția bugetară nu arată atât de bine pentru a ne duce la un deficit bugetar de 7%”, a spus Nanu.
România va rămâne probabil una dintre cele mai împrumutate țări din Europa Centrală și de Est, cu un plan de a strânge 13 miliarde de euro de pe piețele externe în acest an, după o emisiune record de 18 miliarde de euro în 2024.