1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

România va atinge o o cotă în regenerabile de doar 27% în 2030, mult sub ţinta de 32% - PATRES

Cota de energie regenerabilă ce poate fi atinsă de România în 2030 este de circa 26-27%, mult sub nivelul de 32%, iar Comisia Europeană ar putea recomanda României modificarea strategiei energetice, abia elaborate, spun oficialii Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES).

26 noi, 2018 | | ECONOMICA.net

„În urma unei analize proprii, PATRES concluzionează că proiectele și capacitățile de energie regenerabilă propuse în proiectul de Strategie Energetică vor asigura atingerea de către România, în anul 2030, a unei cote de energie regenerabilă de circa 26-27%, mult sub nivelul de 32% stabilit pentru întreaga Uniune Europeană. Targetul de 32% trebuie respectat de țara noastră. Cum se va proceda? Nu-i ușor să modificăm ținta în strategie, trebuiesc refăcute toate calculele legat de contribuția pe cele 4 categorii: nuclear, cărbune, regenerabile, hidrocarburi", a declarat Viorel Lefter, președintele PATRES, la Conferința anuală a publicaţiei de specialitate InvesTenergy.

În opinia reprezentanților PATRES, Comisia Europeană va recomanda României, cel mai probabil, revizuirea Strategiei, cât și a Planului Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) în așa fel încât să se obțină o cotă de cel puțin 32%.

Citeşte şi: 

Ministerul Energiei: regenerabilele au fost reduse în strategia energetică din "eroare", estimarea este tot de 4.300 MW eolieni şi 3.100 MW fotovoltaici până în 2030

 

Președintele PATRES a vorbit la conferinţă despre exemple din alte țări.

"Franța pregătește șase proiecte eoliene amplasate în regiunea Bretaniei. Planul va crea 7000 de locuri de muncă, va investi aproximativ 25 de miliarde de euro, prețul energiei electrice urmând să scadă cu 30% pentru consumatori", a opinat Lefter.

Spania plănuiește să folosească doar energie regenerabilă din 2050. Va instala, anual, cel puțin 3000 MW de capacitate de energie eoliană și solară, în următorii 10 ani. Va fi interzisă acordarea de noi licențe pentru exploatarea de combustibil fosil, exploatarea hidrocarburilor și a puțurilor de fracturare. În Germania, potrivit obiectivelor stabilite de Guvern, 80% din consumul de energie ar trebui să provină din surse regenerabile până în 2050.

"Un punct important în noua directivă europeană este reducerea facturilor de energie și dreptul de a fi producător pentru autoconsum. Statele membre vor trebui să asigure dreptul cetățenilor de a produce energie regenerabilă pentru propriul consum, dar și de a stoca și vinde energia nefolosită. Pentru a atinge ținte mai ambițioase trebuie co-interesată populația, lucru care poate fi făcut prin integrarea masivă a prosumatorilor", a mai spus Lefter.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO