România va avea din luna aprilie un surplus de 10% la producţia internă de gaze naturale – Havrileţ, ANRE

România va avea din luna aprilie un surplus de 10% la producţia internă de gaze naturale deoarece producătorii de energie electrică şi-au redus consumul de gaze prin eficientizare, a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.
Economica.net - vin, 20 mart. 2015, 14:20
România va avea din luna aprilie un surplus de 10% la producţia internă de gaze naturale - Havrileţ, ANRE

‘Odată cu intrarea producătorilor din energia electrică regenerabilă s-a constatat o scădere masivă a consumului de gaze naturale pentru producţia de energie electrică. Chiar şi în România, dacă anul trecut în primul trimestru am avut o medie de import de 15%, anul acesta avem 2% în aceeaşi perioadă a anului, iar pentru luna aprilie ar trebui să stabilim un minus de 10%, dacă anul trecut am stabilit un necesar de 9% la import’, a explicat preşedintele ANRE, la o dezbatere pe teme de  energie.

Acesta a anunţat în aceeaşi dezbatere că preţul gazelor naturale pentru populaţie ar putea creşte cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, în urma discuţiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, scrie Agerpres.

‘Avem o hotărâre de Guvern care expiră la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie să se dea altă hotărâre de Guvern şi să se stabilească preţurile pentru etapele următoare  ale aplicării calendarului (de liberalizare a preţului gazelor, n.r.). Se pune problema să modificăm calendarul după evenimentele reale. Calendarul iniţial spunea că  se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare, n.r.), ori noi, pe piaţa liberă, avem 90 lei/MWh şi preţul are tendinţă de scădere. Nu avem cum să mai mergem peste nivelul pieţei’, a explicat Havrileţ.

Preşedintele ANRE a precizat că va fi întocmit un calendar de liberalizare a preţului la gaze prin care să fie înlocuite previziunile din anul 2011 cu cele din  prezent.

‘Vom face un alt calendar (de liberalizare a preţului la gaze, n.r.), la care să înlocuim previziunile din anul 2011 cu cele de acum. Practic, nu mai ajunge preţul internaţional (la gaze, n.r.) la 500 de dolari, cum era atunci. Se face o updatare. Am obţinut între timp o valoare de piaţă, de 90 de lei/MWh. Ne aşteptăm că, în  timpul verii, să ajungă sub acest nivel. Atunci, ne raportăm pentru liberalizare să ajungem la preţul liber de piaţă. Când ajungem la preţul liber de piaţă, nu mai  putem noi să îl controlăm. Acum este 90 de lei/MWh pe piaţa liberă’, a spus Niculae Havrileţ.

Calendarul de liberalizare a preţului gazelor, convenit de către Guvern cu Comisia Europeană, prevede încheierea acestui proces la 31 decembrie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...