România va avea un nou drum de legătură cu Ungaria: Bolojan vrea să conecteze DX Arad – Oradea cu autostrada maghiară M44

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat marți o nouă conexiune rutieră importană în Vestul României. Potrivit lui, urmează să fie construit un nou drum de legătură de 50 de kilometri între România și Ungaria, care va conecta viitorul Drum Expres Arad - Oradea cu autostrada M44 din țara vecină.
Anemona Andone - mar, 31 mai 2022, 16:30
România va avea un nou drum de legătură cu Ungaria: Bolojan vrea să conecteze DX Arad - Oradea cu autostrada maghiară M44

Noua conexiune dintre România și Ungaria va fi construită pe relația Salonta – Bichișciaba, potrivit șefului CJ Bihor.

„Între DX Arad – Oradea și autostrada maghiară M44 va exista o conexiune la profil de drum expres. Acest drum nou – care ar urma să fie realizat de către ambele guverne – are o lungime de aproximativ 50 de kilometri, dintre care 43 de kilometri sunt pe teritoriul Ungariei. 7 kilometri sunt pe teritoriul României, de la Micherechi până la Salonta, unde se va fi legătura cu DX Arad – Oradea”, a explicat Ilie Bolojan.

El a mai spus că punctul de trecere a frontierei va fi realizat pe teritoriul României și că cel mai probabil va fi o replică a Punctului de Trecere Borș 2.

autostrada ungaria romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Șeful CJ Bihor a menționat că urmează să fie efectuate studii geotehnice și pe acest tronson de 7 kilometri, astfel că perioada contractuală pentru studiul de fezabilitate al DX Arad – Oradea a fost prelungită cu două luni.

Bolojan estimează că la sfârșitul lunii august va fi finalizat studiul de fezabilitate, conform discuțiilor cu firma care îl realizează, respectiv Consitrans. De asemenea, la finalul anului, în decembrie, ar urma să fie predat proiectul tehnic, mai anticipează șeful CJ Bihor.

El a explicat că prelungirea cu aproximativ două luni a contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate s-a mai datorat și adăugării a patru conexiuni suplimentare: în zona parcului industrial Arad, în zonele orașelor Chișineu Criș și Salonta, pentru evitarea tranzitării acestora de camioane, și un nou pasaj care va traversa Centura Oradea.

Bolojan este încrezător că în primăvara anului viitor va putea fi lansată procedura de licitație pentru contractarea lucrărilor, urmând ca în a doua parte a anului viitor să înceapă lucrările.

El a amintit că, în cursul anului trecut, împreună cu Primăria Oradea, Primăria Arad și Consiliul Județean Arad, a demarat proiectul drumul expres Arad – Oradea.

dx oradea arad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolojan a spus că, în prezent, peste 40% din partea de proiectare este finalizată. De asemenea, descărcările arheologice pe cei 120 km de lungime a acestui drum expres sunt realizate, inclusiv deminarea. În plus, studiile geotehnice sunt finalizate în proporție de 80%. Șeful CJ Bihor a mai spus că se lucrează la obținerea avizelor, partea cea mai complicată fiind cea cu aspectele de mediu.

Pe 18 iunie 2021,  a fost desemnat câștigătorul licitației pentru actualizarea Studiului de Fezabilitate și realizarea Proiectului Tehnic pentru Drumul Expres Oradea – Arad. În urma analizei ofertelor depuse în cadrul licitației, comisia de evaluare a desemnat ca fiind câștigătoare oferta înaintată de firma S.C. CONSITRANS S.R.L. Valoarea contractului este de 39,85 milioane de lei, fără TVA.

Conform prevederilor contractuale, S.C. CONSITRANS S.R.L. avea la dispoziție un termen de 20 de luni pentru finalizarea serviciilor de proiectare faza SF+P.A.C.+P.O.E.+P.T.E., din care primele 10 luni vor fi alocate pentru elaborarea și predarea Studiului de Fezabilitate actualizat, a anunțat atunci Consiliul Județean Bihor.

Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro, investiție care va fi realizată în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin accesarea fondurilor europene nerambursabile din cadrul programului operațional specific de transport.

Te-ar mai putea interesa și
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida SA, o companie deținută de investitori Italieni, cu același tip de......
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...
Şapte state membre UE avertizează Bruxelles-ul să nu intre într-o ”cursă a subvenţiilor” cu SUA
Şapte state membre UE avertizează Bruxelles-ul să nu intre într-o ”cursă a subvenţiilor” cu SUA
Şapte ţări membre UE au trimis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în care au tras ...