România va cere daune în scandalul cărnii de cal

România va depune, atât la Comisia Europeană, cât şi la nivelul statelor implicate în scandalul cărnii de cal, solicitări pentru prejudiciile pe care le suportă, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Daniel Botănoiu, la Digi 24.
Economica.net - vin, 15 feb. 2013, 08:52
România va cere daune în scandalul cărnii de cal

Acesta a admis că în perioada următoare industria românească de carne ar putea înregistra unele pierderi financiare din cauza acestui scandal, însă, cu o etichetare corectă a produselor şi cu scuzele publice pe care ar trebui să le primească producătorii din România, acuzaţi pe nedrept, această încredere ar putea fi recâştigată.

”La nivel financiar, să ştiţi că acum o să fie o anumită constricţie sau reticenţă în cea ce priveşte produsul venit din România, dar eu cred că, dacă etichetăm corect şi cu scuzele pe care ar trebui să le primească producătorii din România pentru ceea ce nu au făcut şi au fost acuzaţi că au făcut, venite din partea acestor oameni care au fraudat – aceste companii sunt conduse de nişte patroni şi ei trebuie să-şi ceară scuze public – atunci încrederea se va câştiga. Este o lovitură, nu putem spune că am trecut foarte repede peste ea, nu este finalizată, dar ne bucurăm că am luat măsurile pe care trebuia să le luăm şi ne bucurăm că de la noi nu a pornit nimic ilegal”, a spus Daniel Botănoiu.

Citeste si: Firma franceză Spanghero, vinovată de etichetarea greşită a cărnii de cal

În opinia acestuia, producătorii români vor reacţiona, deoarece România nu este vinovată în acest scandal.

„În mod sigur, va fi o reacţie din partea producătorilor din România, pentru că aceste lucruri nu trebuie lăsate nepedepsite. Nu se poate compara situaţia de acum cu cazul pestei porcine. În acest caz, România nu a fost absolut în niciun moment vinovată, a respectat cu stricteţe ceea ce s-a impus la nivel european”, a subliniat el.

Întrebat dacă MADR va acorda despăgubiri producătorilor români de carne care vor pierde contracte din cauza acestei situaţii, aşa cum au cerut producătorii de castraveţi în urmă cu un an, în scandalul cu E.Coli, Botănoiu a arătat că cele două situaţii sunt diferite.

„Nu sunt situaţii similare. Acolo a fost o chestiune de sănătate alimentară, iar acum este vorba despre o chestiune de fraudă. Aşteptăm să vedem exact întreaga filieră, cine sunt vinovaţi şi în mod sigur vom depune, şi la nivelul CE, şi la nivelul statelor care au fost implicate în acest scandal, solicitări pentru aceste … hai să le spunem prejudicii pe care le suportăm”, a explicat reprezentantul MADR.

Citeste si: Momentele-cheie ale scandalului cărnii de cal din Europa

În ceea ce priveşte prezenţa fenilbutazonei, care a fost depistată în unele produse lasagna cu carne de cal identificate la controalele declanşate în magazinele din mai multe ţări după izbucnirea acestui scandal, Daniel Botănoiu a spus că se îndoieşte că ar putea proveni de la carnea de cal românească exportată, pentru că sunt patru medici care controlează tot procesul de abatorizare a acestor animale.

„Fenilbutazona descoperită în unele produse de carne este un antiinflamator utilizat pentru tratarea durerilor la cai şi face impropriu consumul cărnii. Dar eu refuz să cred că în România se poate întâmpla acest lucru, pentru că noi avem patru medici veterinari care intervin în acest proces: odată ce pleacă animalul din gospodăria populaţiei, apoi când ajunge la abator, la abator, iarăşi, sunt separate carcasele din intestine etc. De aceea, suntem foarte surprinşi că şi în cazul companiei Spanghero, şi la Comigel, care au reuşit acel amestec nu au depistat şi nu au făcut diferenţa între carnea de cal şi cea de bovină, ceea ce credem noi că a fost o fraudă crasă”, a conchis Daniel Botănoiu.

 

Citeste si: Carmolimp: Acţiunile din Franţa sunt un atac fără precedent asupra industriei locale de carne

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...