România va contribui la fondurile voluntare NATO pentru Ucraina, Moldova și Georgia cu cu 1,3 mil. USD

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat la Bruxelles, necesitatea sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina, menţionând şi că Republica Moldova şi Georgia, partenerii cei mai vulnerabili, au nevoie de susţinere.
Ion Dobreanu - mie, 26 oct. 2022, 16:41
România va contribui la fondurile voluntare NATO pentru Ucraina, Moldova și Georgia cu cu 1,3 mil. USD

„Am accentuat că Republica Moldova şi Georgia, partenerii noştri cei mai vulnerabili ca efect al războiului Rusiei contra Ucrainei, au nevoie de susţinerea noastră. În acest sens, am prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 dolari pentru Ucraina, 600.000 dolari pentru Republica Moldova, 300.000 dolari pentru Georgia). Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate”, a declarat premierul la sediul NATO.

De asemenea, România va continua să fie un contributor „responsabil” şi „activ” la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice, iar consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO de manieră unitară este „esenţială”, a afirmat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

„România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi vom continua să fim un contributor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice. Creşterea bugetului pentru apărare la 2,5% din PIB este un demers concret în acest sens, în spiritul solidarităţii aliate”, a declarat premierul, la sediul NATO din Bruxelles, într-o declaraţie comună cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Potrivit lui Ciucă, implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid pentru consolidarea fermă şi durabilă a posturii aliate, inclusiv pe Flancul Estic şi în ţara noastră, este „crucială”.

„Consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în ansamblul său de o manieră unitară şi coerentă este esenţială pentru ca Alianţa să poată răspunde prompt şi eficient tuturor ameninţărilor cu care se confruntă”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

Crearea Grupului de luptă condus de Franţa, la care contribuie şi contingente de militari din Ţările de jos şi Belgia, reprezintă „o materializare a acestor decizii şi o dovadă concretă a solidarităţii şi unităţii care caracterizează Alianţa”, a completat premierul.

„Mulţumesc, şi cu acest prilej, Franţei, Olandei şi Belgiei pentru implicare şi solidaritate şi, de asemenea, mulţumesc Statelor Unite pentru prezenţa lor în România. Am apreciat rolul activ şi implicarea substanţială a secretarului general în adoptarea unor decizii vizionare, în sprijinul securităţii euroatlantice şi am încurajat continuarea acestor eforturi în perioada următoare, pentru implementarea deciziilor adoptate. Punerea în aplicare deplină a tuturor celor decise de liderii aliaţi este o prioritate absolută”, a indicat Ciucă.

El a menţionat şi importanţa viitoarei reuniuni ministeriale de Externe a NATO care va avea loc la Bucureşti la sfârşitul lunii noiembrie.

„Decizia ca România să fie statul gazdă pentru acest eveniment reprezintă o recunoaştere a rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO”, a spus prim-ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...