România va începe lucrările pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni în februarie

România îşi propune să înceapă lucrările pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni în luna februarie 2013 şi să fie finalizate în noiembrie, a declarat luni, la Chişinău, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale a României, Gheorghe Duţu, în cadrul unei întrevederi cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.
Economica.net - lun, 15 oct. 2012, 11:14
România va începe lucrările pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni în februarie

‘Noi ne propunem ca executarea lucrărilor să înceapă în luna februarie şi să fie finalizate până în luna noiembrie a anului viitor. Planificăm ca, în aproximativ 30 de zile, să anunţăm licitaţia pentru a selecta executorul, iar o perioadă de şapte luni de zile este suficientă pentru realizarea lucrărilor”, a spus preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale a României, potrivit unui comunicat al guvernului de la Chişinău.

Vlad Filat a precizat că Republica Moldova a realizat deja etapele necesare în conformitate cu angajamentele din Declaraţia comună în domeniul energetic din 17 iulie 2012, scrie Agerpres. Potrivit acestuia, au fost elaborate documentele tehnice necesare pentru realizarea proiectului, a fost selectat traseul pentru construcţia gazoductului pe teritoriul Republicii Moldova şi a fost realizată procedura de achiziţie a terenurilor. ‘Au fost făcuţi paşi concreţi până acum şi trebuie să începem cât mai curând realizarea lucrărilor de construcţie a gazoductului. Pentru noi este foarte important acest proiect”, a declarat Filat.

Construcţia gazoductului a fost agreată şi inclusă în Protocolul de colaborare moldo-român din 24 mai 2010 şi în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri al României din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursă alternativă de livrare a gazelor naturale în sistemele de transport de gaze ale ambelor state.

Proiectul prevede construcţia a 31 km de conductă pe teritoriul României şi 9 km pe teritoriul Republicii Moldova, plus traversarea râului Prut. Costul estimativ al proiectului este de 19 milioane de euro, o parte din cheltuieli urmând a fi acoperite din fonduri europene.

În cadrul unei vizite a premierului Victor Ponta la Chişinău, la 17 iulie, a fost semnată o declaraţie comună privind cooperarea bilaterală în domeniul securităţii energetice, inclusiv realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi a liniilor electrice de înaltă tensiune Suceava-Bălţi şi Iaşi-Ungheni. Potrivit premierului, până la 1 decembrie 2013 va fi funcţională interconectarea de gaz Iaşi-Ungheni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...