România va putea să joace un rol şi mai important în industria de apărare – Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton

Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piaţa internă, a apreciat miercuri că România va putea să joace un rol şi mai important în industria de apărare. Breton efectuează o vizită în ţara noastră şi a susţinut declaraţii de presă comune cu premierul Nicolae Ciucă.
AGERPRES - mie, 12 apr. 2023, 11:01
România va putea să joace un rol şi mai important în industria de apărare - Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton

„Am discutat în detaliu despre apărare. Toată lumea ştie că există un război pe continentul nostru şi, ca orice război, este nesigur. Dar acesta este un război care are o semnificaţie imensă. Noi, cele 27 de state, am hotărât împreună să facem tot ce putem pentru a sprijini cererea Guvernului ucrainean încă de la începutul războiului. (…) Ce ştim acum: este foarte important să furnizăm, la cererea Ucrainei, muniţie şi capacităţi. Avem, din fericire, ce ne trebuie ca să construim industria de apărare în Europa din nou, dar trebuie să o facem împreună, iar acum (…) am decis că trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a creşte capacitatea de apărare a graniţelor noastre, inclusiv dacă este necesar să punem câţiva bani (…) pentru a creşte capacităţile noastre de apărare. Şi o vom face. (…) Vom vorbi astăzi să vedem ce se poate face. Sunt sigur că vom avea o discuţie fructuoasă, pentru că aceasta este o cerere a Ucrainei şi este angajamentul nostru”, a spus comisarul european după întrevederea cu premierul Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.

El a evidenţiat faptul că România şi-a crescut bugetul alocat Apărării de la 2% la 2,5% din PIB, arătând că acest lucru este „un exemplu pentru mulţi”.

„Am încredere că România va putea să joace un rol şi mai important în industria de apărare. Şi când o ţară cheltuie peste 2% din PIB, aceasta este diferenţa: vă protejaţi ţara voastră, dar protejaţi şi continentul european, iar pentru asta vă mulţumesc”, a afirmat Thierry Breton.

Discuţiile au vizat şi securitatea cibernetică, comisarul european apreciind că în acest domeniu trebuie să existe competitivitate.

„Securitatea cibernetică este foarte importantă”, a punctat comisarul european. El a precizat că va vizita viitorul sediu al Centrului european de competenţe în materie de securitate cibernetică, găzduit de România.

Cei doi oficiali au discutat şi despre energie.

„Suntem într-o criză energetică şi statele membre sunt libere să decidă ce trebuie făcut. Este trecut în tratat”, a punctat comisarul european Thierry Breton.

El a reamintit că până în 2050 este nevoie de cel puţin 20% energie regenerabilă ca pondere în totalul consumului de energie.

Oficialul european a arătat că, în aceste zile, merge în câteva ţări care au o capacitate puternică în industria de apărare.

Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piaţa internă, efectuează miercuri o vizită în România.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...