România va reintroduce antrepozitele fiscale de depozitare din 2013, după ce Deloitte a sesizat CE

România urmează să reintroducă antrepozitele fiscale de depozitare pentru produsele accizabile începând cu 1 ianuarie 2013, proiectul de ordonanţă de urgenţă ce va aduce această modificare fiind publicat, miercuri, pe site-ul Ministerului de Finanţe Publice.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 15:15
România va reintroduce antrepozitele fiscale de depozitare din 2013, după ce Deloitte a sesizat CE

Potrivit unui comunicat al Deloitte România, remis miercuri AGERPRES, pe 24 octombrie 2012, Comisia Europeană a somat în mod oficial ţara noastră să reintroducă antrepozitele fiscale de depozitare de produse energetice în termen de două luni. Acest demers, care reprezintă, de fapt, a doua etapă a procedurii de infringement, are la bază plângerea formulată de Deloitte către Comisia Europeană în noiembrie 2010, potrivit căreia eliminarea antrepozitelor fiscale de depozitare constituie o încălcare a legislaţiei europene în domeniul accizelor.

Produsele energetice (benzină, motorină) pot fi depozitate în aşa-numitele antrepozite fiscale (de exemplu depozite de carburanţi) şi transportate fără accize de la un antrepozit la altul, cu condiţia ca acestea să fie situate în state membre UE. În România, însă, numai rafinăriile pot în prezent să obţină autorizaţia de exploatare a unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor energetice, cu excepţia antrepozitelor din aeroporturi.

„Eliminarea antrepozitelor fiscale de depozitare de produse energetice a adus mari pierderi companiilor din România, punându-le într-o poziţie defavorabilă faţă de jucătorii care acţionează pe celelalte pieţe ale comunităţii, având în vedere că produsele respective nu mai beneficiază de regimul suspensiv de accize’, a explicat Mihai Petre, iniţiatorul acestui demers şi senior manager Vamă şi Comerţ Internaţional la Deloitte Tax.

Una dintre societăţile grav afectate de această măsură a fost societatea ce operează terminalul petrolier al României – Oil Terminal.

”Pierderea autorizaţiei de antrepozit fiscal a pus societatea Oil Terminal într-o poziţie destul de dificilă faţă de client. În aceşti doi ani, am pierdut volume, clienţi importanţi în comercializarea carburanţilor şi, nu în ultimul rând, am avut întârzieri masive la exporturile pe cale maritimă. Din aceste motive, nu poate decât să ne bucure iniţiativa echipei Deloitte şi sperăm că, începând cu 1 ianuarie 2013, ne vom relua activitatea în condiţii normale de operare’, a declarat directorul comercial al Oil Terminal, Gabriel Daraban.

O condiţie a aderării la Comunitatea Europeană este ca legislaţia în domeniul produselor accizabile să fie aliniată la directivele europene, în toate statele membre. Orice abatere de la aceste norme poate conduce la grave distorsiuni ale pieţei, motiv pentru care este foarte important sa fie strict monitorizate.

„Se pare că demersul nostru în vederea reintroducerii antrepozitelor fiscale de depozitare va da roade, fapt ce nu poate decât să ne bucure”, a subliniat Mihai Petre.

Totodată, acesta a reamintit că orice abatere faţă de normele impuse de legislaţia europeană poate fi adusă la cunoştinţa Comisiei şi, cu o bună susţinere a argumentelor prezentate, va avea întotdeauna sorţi de izbândă.

„Comisia Europeană are grijă ca fiecare stat membru să respecte legislaţia europeană. Ţine de fiecare dintre noi să sesizeze orice abatere pentru o bună funcţionare a întregii Uniuni Europene’, a conchis Mihai Petre.

Organizaţia Deloitte Touche Tohmatsu Limited este o companie cu răspundere limitată din Marea Britanie, iar firmele membre persoane juridice independente.

Deloitte furnizează servicii clienţilor din sectorul public şi privat în următoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanţă, consultanţă financiară – deservind numeroase industrii. Reţeaua sa globală de firme membre activează în peste 150 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început miercuri manevre navale de anvergură în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave, exerciţii ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...