România vinde cel mai ieftin grâu din UE

Grâul din Banatul românesc se vinde la cel mai mic preţ din UE. O tonă costă puţin peste 145 de euro, cu peste 25% mai puţin faţă de preţul grâului la poarta fermei din Marea Britanie.
Alina Stanciu - mie, 29 iul. 2015, 21:10
România vinde cel mai ieftin grâu din UE

Fermierii români încasează cel mai mic preţ din UE pe grâul pe care îl comercializează, potrivit unui ultim raport al Comisiei Europene. La data de 23 iulie, grâul din zona Banat (grâu DEPSILO-grâu care a fost anterior depozitat, încărcarea şi transportul riscurilor fiind ale cumpărătorului) se vindea pentru 145,36 de euro tona, fiind cel mai mic preţ din UE. Aceasta în condiţiile în care, în Hamburg (Germania), tona de grâu livrată în aceleaşi condiţii (DEPSILO) s-a vândut cu 194 de euro tona, în Burgos (Spania) cu 181,6 euro tona, iar în Zagreb (Croaţia) cu 154,07 euro tona.

Comparativ cu zilele anterioare, preţul grâului din Banat s-a depreciat cu până la aproximativ 7%, astfel că,  la data de 2 iulie, o tonă costa 156,5 de euro, pe 9 iulie preţul era de 155,87, iar pe 16 iulie de 151,77 de euro tona.

În portul Constanţa însă, preţul unei tone de grâu a fost, la 23 iulie, de 192,48 euro tona, printre cele mai mari din UE. Este însă vorba despre preţul FOB ce presupune suportarea costurilor şi riscurilor până la îmbarcarea pe o navă de către vânzator. 

Cel mai mare preţ la data menţionată a fost obţinut de producătorii din Riga (Letonia), unde preţul DELFRIST (preţul către un prim cumpărător, fie el siloz, procesator) a fost de 197,81 de euro pe tonă. Urmează Average (Marea Britanie) unde preţul FGATE (la poarta fermei ) a fost de 194,47 de euro şi Hamburg, unde preţul DEPSILO a fost de 194 de euro tona. „Având în vedere că piaţa românească de grâu nu este foarte transparentă şi standardizată, este de înţeles că pot apărea diverse ineficienţe legate de formarea preţurilor. În primul rând, există o bază diferită de comparaţie, condiţiile de livrare aferente celor două preţuri fiind diferite. FOB presupune suportarea costurilor şi riscurilor până la îmbarcarea pe o navă de către vânzător, în timp ce DELPORT presupune încărcarea grâului şi transferul riscurilor către cumpărător”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul casei de brokeraj Tradeville. Potrivit acestuia, în perioada de recolta preţul la producător este, de regulă, cel mai mic, mai ales că nu există o distribuţie uniformă a capacităţilor de silozare şi există mulţi producători mici care sunt nerăbdători în a îşi comercializa producţia.

Ce se va întâmpla cu preţul grâului românesc

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la grâu pe termen scurt, analiştii se aşteaptă la scăderi accelerate, urmare a producţiei mondiale mai bune decât se estimase iniţial. „În perioada mai-iunie preţul grâului a câştigat peste 30% (ca referinţă este luat contractul futures listat pe bursa MATIF – Paris), această presiune la cumpărare apărând că urmare a unor condiţii meteo aparent nefavorabile mai ales pentru culturile din SUA, Canada, UE şi Australia. Măsură în care aceste condiţii urmau să afecteze producţia de grâu nu era însă evidenţă, aprecierea cotaţiilor survenind mai degrabă că urmare a incertidunii. Începând cu luna iulie această incertitudine s-a mai risipit. Raportul din 15 iulie al Departamentului American de Agricultură a reviziut în creştere producţia pentru sezonul 2015-2016 iar scăderea producţiei din UE şi Canada că urmare a condiţiilor meteo este în mare parte acoperită de creşterea producţiei din ţările fost sovietice (Rusia, Ucraina şi Kazahstan). În aceste condiţii, preţul grâului a înregistrat un declin de circa 10% faţă de maximele atinse pe 6 iulie şi există premise că acest declin să continue în perioada următoare. Referitor la preţurile pe piaţă românească, elementele specifice prezentate anterior ar trebui să inducă, cel puţin pe termen scurt, o influenţă negativă asupra preţului la producător. Cu alte cuvinte, dacă declinul preţurilor globale continuă, este de aşteptat că la nivelul pieţei locale să se producă un declin mai accelerat”, crede Dumitrescu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la data de 22 iulie, preţul unei tone de grâu de panificaţie era în Banat de 145,62 de euro, în Muntenia de 170,91 euro, iar în Oltenia de 154,3 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Cotaţiile futures la bumbac au trecut marţi peste pragul de un dolar pentru o livră prima dată în ultimii zece ani, în contextul în care vremea nefavorabilă şi problemele din industria de......
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Prima moţiune de cenzură depusă în Parlament care va fi dezbătută şi votată va fi cea iniţiată de Partidul Social ...
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
Grupul danez LEGO și-a făcut publice astăzi rezultatele financiare și operaționale pentru primele șase luni ale anului, ...
Relații tensionate între Budapesta și Kiev, după ce Ungaria a încheiat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Relații tensionate între Budapesta și Kiev, după ce Ungaria a încheiat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Ungariei la Kiev, Istvan Iidyarto, pentru a-şi exprima ...