România vs. UE la preţuri. Polonia are mâncarea mai ieftină, Ungaria ne bate la alcool şi îmbrăcăminte

Economica.net
28 08. 2016
supermarket_rewecity_15_88488400

România este a doua cea mai ieftină ţară din UE din punct de vedere al nivelului preţurilor la produse de larg consum şi servicii raportat la puterea de cumpărare a locuitorilor, arată ultimele rapoarte ale Institutului de Statistică European, Eurostat. Preţurile din România sunt astfel, undeva la 45% sub media UE, dar mai mari decât în Bulgaria unde sunt cu 53% sub media UE. În schimb, în Danemarca- cea mai scumpă ţară din UE- preţurile erau anul trecut cu 37% peste media Uniunii.

Analiza a fost realizată ţinându-se cont de preţurile la peste 2.400 de produse şi servicii din cele 28 de state membre ale UE. 

Cu toate acestea, sunt categorii de produse care pot fi găsite la preţuri mai mici în alte state mult mai dezvoltate decât în România. Spre exemplu, în cazul alimentelor şi al băuturilor răcoritoare, cea mai ieftină ţară este Polonia, cu un indice de preţ de 63 faţă de 64 cât are România. 

În ceea ce priveşte costul băuturilor alcoolice şi al tutunului, ţara noastră se află pe acelaşi palier cu Polonia (indice 69), dar peste Bulgaria (indice 55), Ungaria (65), Cehia (67). Cele mai scumpe ţări din UE la alcool şi ţigări sunt Norvegia (221), Marea Britanie (180) şi Islanda (173).

Dacă ne uităm la haine, ca român este mai ieftin să le cumperi din Bulgaria (indice 79) sau Ungaria (indice 81), iar dacă ţinem cont şi de statele care doresc să adere la UE, cea mai potrivită alegere este Turcia unde se găsesc cele mai ieftine articole vestimentare (63).

Încălţămintea este mai scumpă la noi decât în restul statelor din Balcani (index 98), printre ţările cu produse mai ieftine numărându-se Bulgaria (78), Polonia, (88), Ungaria (97), Croaţia (92), Slovacia (96), Malta (97), Portugalia (97), Cipru (97). DE altfel, încălţămintea din România este la fel de scumpă ca în Germania, spre exemplu.

La capitolul energie (electrică şi combustibil) Danemarca (124) este, de departe, cea mai costisitoare ţară, în timp ce în Serbia (42) preţurile sunt cele mai mici. În România, indexul este 57, astfel că avem costuri mai mari decât în Bulgaria (53) şi Ungaria (56).

Şi mobila şi electrocasnicele sunt mai scumpe în România decât în Bulgaria, Polonia, Ungaria sau Turcia, în vreme ce la electrice suntem a treia cea mai scumpă ţară din UE, după Islanda şi Malta.

Nici transportul cu propria maşină nu este printre cele mai ieftine în România. Este mai bine în Bulgaria, Polonia sau Cehia, în timp ce la transportul în comun Bulgaria şi ţara noastră au cele mai mici tarife. De asemenea, în ceea ce priveşte preţurile la restaurante şi hoteluri, acestea sunt similare cu cele din Ungaria, dar mai mari decât în Bulgaria.