România, vulnerabilă la ameninţările cibernetice

România nu este încă pregătită să răspundă ameninţărilor venite din spaţiul virtual, iar între zona urbană şi cea rurală există o prăpastie în ceea ce priveşte accesul la Internet, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate pe tema Acordului multilateral antipiraterie (ACTA), Eduard Tric, preşedintele Internet Society România (ISOC România).
Economica.net - mie, 15 feb. 2012, 10:23
România, vulnerabilă la ameninţările cibernetice

‘Nu există reţetă-miracol pentru un Internet de calitate în România. Colaborarea între instituţii rămâne ceea mai eficientă în implementarea unor reforme. Există o prăpastie în accesul la Internet între zonele urbane şi zonele rurale. România nu este încă pregătită să răspundă ameninţărilor venite din spaţiul virtual. Internetul e la o răscruce la ora actuală, în 2012. Poate mulţi cred că Internetul este controlat de cineva. Nu sunt nici guvernele, nicio gestiune anarhică privată’, a afirmat Tric.

România a semnat, în data de 26 ianuarie a.c., alături de alte 21 de state membre UE, acordul internaţional antipiraterie de protejare a drepturilor de autor, ACTA.

Acordul, ce ar urma să fie ratificat de Parlamentul European în luna iunie, a fost semnat, printre altele, de: Polonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, România, Grecia, SUA, Canada şi Coreea de Sud.

Germania, Olanda, Estonia, Cipru şi Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA.

Documentul este un acord care urmăreşte să armonizeze standardele internaţionale privind protecţia drepturilor celor care produc muzică, filme, medicamente, modă şi o serie de alte produse care cad deseori victime furturilor de proprietate intelectuală.

ACTA vizează, de asemenea, pirateria online de filme şi muzică. Cei care se opun acordului se tem că acesta va permite autorităţilor să blocheze conţinutul pe Internet.

Până la ora actuală, au suspendat discuţiile privind aprobarea prevederilor ACTA state precum: Cehia, Bulgaria, Letonia, Polonia şi Germania.

Guvernul de la Bucureşti a precizat, la finele lunii ianuarie, că semnarea de către România a Acordului multilateral antipiraterie – ACTA nu echivalează cu intrarea sa în vigoare, ci este doar o etapă dintr-un proces care ar urma să se încheie în vara acestui an cu un aviz din partea Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...