Mamutul RomâniaFilm mai ţine doar 17 cinematografe din 133 pe care le are. Taxele locale îi cer insolvenţa

RomâniaFilm, compania cu o istorie de peste 60 de ani care administrează cinematografele statului, ar putea intra în insolvenţă la cererea Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Sector 4. Organizată juridic sub forma unei regii autonome, societatea a băgat în conservare aproape jumătate dintre sălile de cinema şi grădinile de spectacol pe care le deţine.
Alina Stanciu - mar, 29 mart. 2016, 20:58
Mamutul RomâniaFilm mai ţine doar 17 cinematografe din 133 pe care le are. Taxele locale îi cer insolvenţa

Cândva cel mai important nume în cinematografia românească, RADEF „RomâniaFilm„, riscă intrarea în insolvenţă după ani buni în care performanţele economice s-au înrăutăţit. Săptămâna aceasta, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 4 i-a cerut insolvenţa urmare a unor impozite şi taxe neachitate, astfel că soarta acestei Regii Autonome aflate în coordonarea şi supravegherea Ministerului Culturii se află acum în mâna judecătorilor Tribunalului Bucureşti. „Regia Autonoma a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „Româniafilm” contestă cererea de deschidere a procedurii insolvenţei formulată de Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, precum şi creanţa invocată de creditor. (…) Modul de calcul al taxelor şi impozitelor locale nu a ţinut cont, la nivelul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, de modificările legislative amintite”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii RomâniaFilm. Aceştia nu au precizat însă despre ce sume este vorba. 

Legi neclare. Activitate la cota de avarie

Potrivit informaţiilor oferite de RomâniaFilm, la ora actuală Regia deţine 133 de săli şi grădini de spectacol cinematografic, din care doar 17 sunt funcţionale, 52 se află în conservare, iar restul sunt valorificate prin închiriere sau asociere în participaţiune. Mai mult, activitatea RADEF este îngreunată de legislaţia în vigoare considerată de oficialii regiei neclară. „La nivelul R.A.D.E.F. „Romaniafilm” se fac demersuri pentru clarificarea situaţiei juridice a sălilor şi grădinilor de cinematograf, în condiţiile în care, de-a lungul ultimilor ani, sub acest aspect, a existat o succesiune de acte normative cu prevederi contradictorii, unele declarate neconstituţionale, cum este cazul O.U.G. nr. 47/2011 (privind reglementarea situaţiei juridice a unor săli şi grădini de spectacol cinematografic, precum şi a altor imobile n.red), care a fost, ulterior, respinsă prin Legea nr. 105/2013″, au mai spus pentru ECONOMICA.NET oficialii RomâniaFilm.

În decembrie anul trecut, preşedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, Maria Bikfalvi, declara în presă faptul că Regia acumulase datorii de 32 de milioane de lei la stat şi la privat, în condiţiile în care încasările nu depăşeau 400.000 de lei, din care în jur de 70% erau bani pentru salariile celor aproximativ 150 de angajaţi.”Noi nu putem să stingem datoriile pe care le avem din banii pe care îi încasăm. (…) Aici este o lipsă de reacţie a Ministerului Culturii, care ar trebui să analizeze situaţia şi să ia o decizie, pentru că legea 303 spunea că sălile se predau în termen de 6 luni de zile, iar, la sfârşitul predării, ministerul, printr-o hotărâre de guvern, va reorganiza regia, or, gândiţi-vă că au trecut şapte ani din 2008 până acum şi nu s-a întâmplat nimic”, declara atunci pentru Mediafax, Mihai Ţintea, fostul  director general al RADEF.

În ceea ce priveşte situaţia financiară a Regiei din acest an, proiectul Bugetului de venituri şi cheltuieli al R.A.D.E.F. „Romaniafilm” pe anul în curs a fost aprobat de Consiliul de administratie al Regiei şi transmis spre aprobare autoritatii tutelare, Ministerul Culturii.

.A.D.E.F. „RomaniaFilm” este o companie înfiinţată în 1991 ca regie autonomă şi are ca principal obiect de activitate proiecţia de filme cinematografice.

 

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...