1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Companii

România aprinde becul vecinilor, deşi are consum record. Toată capacitatea de export către Ungaria e ocupată

În condiţiile în care România se confruntă cu un consum istoric de energie electrică, iar necesarul intern este acoperit în special din cărbuni şi hidrocarburi, adică din cele mai scumpe surse, producătorii români exportă energie către Ungaria la maximumul capacităţii de tranzit. 

10 ian, 2017 | | ECONOMICA.net
(update 10 ian, 2017 14:38) Ministrul Energiei: Creşte producţia din eolian, dar vom avea debit minim pe Dunăre
Ministrul Energiei, Toma Petcu a făcut astăzi, 10 ianuarie, câteva declaraţii cu privire la pregătirea sistemului energetic naţional în aceste zile. "Ce este îmbucurător este că odată cu reconectarea eolienelor, începem să avem producţie mare pe eolian. Dacă ieri aveam 400 MW, în acest moment suntem la 1.500 şi în creştere. Estimăm că la vârful de consum la orele 19-20, să fim undeva la 2.000 de MW din eolian, care aduce o linişte suplimentară în sistem", a declarat Petcu.
Ministrul a mai declarat că mâine se va întâlni cu reprezentanţii de la Hidroelectrica şi Apele Române pentru evaluarea situaţiei pe barajele hidro, având în vedere debitul minim istoric înregistrat pe Dunăre, de 1.800 de metri cubi/oră. "Dunărea are debit scăzut dar avem rezerve în lacurile de acumulate. Debitul Dunării ne îngrijorează", a mai spus ministrul.
"

Preţurile de pe piaţa spot a energiei electrice au crescut, atât în România, dar mai ales în Ungaria, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei de Energie Electrică de la Bucureşti. Ca atare, România exportă masiv energie electrică în Ungaria, la nivelul maxim pe care îl suportă liniile de înaltă tensiune.

De astăzi dimineaţă de la ora 08.00, capacitatea de transfer a energiei electrice dinspre România spre Ungaria, de 438MW, este ocupată în totalitate, şi va rămâne la acest nivel până la finalul zilei. Lucru normal, dat fiind că preţurile sunt de peste două ori mai mari în Ungaria. Spre exemplu, la ora 20, preţul pe piaţa spot din România era de 68 euro/MWh, iar în Ungaria de 140 de euro. La ora 21, preţul la noi este de 48,8 euro, iar în Ungaria de 119 euro, spre exemplu, iar comparaţia se menţine în majoritatea intervalelor orare.

România înregistrează cele mai mari consumuri de energie electrică din ultimii ani, din cauza temperaturilor scăzute, dublate de număărul din ce în ce mai mare de locuinţe care se încălzesc cu electricitate (din cauza colapsului sistemelor de termoficare urbană). La ora 11, 15, producţia era de 10.400 MW, niveluri atinse în perioada României industriale din era comunistă şi consumul de 9.400 MW. Exporturile sunt de peste 1.000 MW putere orara, cifră care la care s-a ajuns frecvent în această perioadă.

Dacă pentru producătorii români de energie electrică situaţia este profitabilă, nu acelaşi lucru se poate spune pentru consumatori. După cum puteţi vedea în graficul de mai jos, aproape jumătate din producţia naţională de energie electrică este asigurată din cărbune şi hidrocarburi (gaze şi păcură), deci cele mai scumpe surse de producere a energiei electrice. Centralele termoelectrice a trebuit însă să intre în sistem pentru că doar astfel se poate asigura consumul, mai ales că, în cele mai reci zile din ultimii ani, România şi exportă energie.

Situaţia s-ar putea vedea în facturile următoare ale populaţiei , după cum au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din piaţa de energie. “Exporturile au fost contractate luna trecută pentru luna curentă. În condiţiile creşterii consumului de la noi, furnizorii ajung să cumpere mai multă energie pentru consumatori, şi o cumpără de pe piaţa pentru ziua următoare, mai scump. Ungaria a sistat exporturile de energie, România nu a făcut-o, şi continuă să exporte iarna. Preţurile mai mari de achiziţie pentru consumatorii casnici se vor vedea atunci când se vor ajusta tarifele CPC care vor fi trecute în facturile populaţiei”, au spus sursele noastre.

Tariful CPC (componentă de piaţă concurenţială) reprezintă 80%, ca pondere, din preţul de achiziţie al energiei electrice pentru populaţie. Acest tarif se actualizază de către ANRE pe baza cantităţilor achiziţionate din piaţă de furnizori pentru satisfaceerea consumului, şi a preţiurilor de piaţă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO