Românii au câştigat mai mult în luna martie

Câştigul salarial mediu net a crescut în luna martie cu 4,8% (71 lei), la 1.543 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în industria tutunului, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 07 mai 2012, 07:22
Românii au câştigat mai mult în luna martie

Astfel, în fabricarea produselor din tutun câştigul mediu a fost de 5.075 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 838 lei.

„În luna martie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna februarie 2012 ca urmare a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte)”, se arată într-un comunicat al INS.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (cu 38%), în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale (între 15% şi 19%), în fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, telecomunicaţii (între 10% şi 14%) şi în captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (între 7% şi 10%).

Uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de realizări de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte). Astfel, au fost consemnate scăderi între 2% şi 4% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite) şi activităţi de editare.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie. În învăţământ de exemplu câştigurile au avansat cu 3,1%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice, în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale cu 1,5%, ca urmare a plăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat în lunile anterioare cu dificultăţi financiare, iar în administraţie publică majorarea a fost de 0,3%, determinată de acordarea de sume pentru diferite sporuri sau a plăţii concediilor de odihnă.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Indicele câştigului salarial real pentru luna martie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 104,4%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,1%, cu 5,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2012.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,3%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 100,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile după un lung conflict, evitând astfel......
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...