Românii au cheltuit, în trei luni, aproape jumătate de miliard de euro pe bunuri de folosinţă îndelungată

Piaţa de bunuri de folosinţă îndelungată din România a înregistrat o creştere uşoară de 6,4% în trimestrul al doilea din 2015, ajungând la valoarea de 449 de milioane de euro, potrivit unui studiu GfK TEMAX.
Economica.net - lun, 17 aug. 2015, 09:06
Românii au cheltuit, în trei luni, aproape jumătate de miliard de euro pe bunuri de folosinţă îndelungată

Atât sectorul telecom cât şi electrocasnicele mari şi electrocasnicele mici au avut o evoluţie pozitivă, fiind singurele sectoare ce au contribuit la creşterea pieţei. Cea mai surprinzătoare schimbare a venit însă din sectorul de electronice care, în T2 2015, a înregistrat o scădere de 3,3%.

Smartphone-urile şi căştile au continuat trendul ascendent – comparativ cu al doilea trimestru al 2014, o creştere de peste 15% a vânzărilor din segmentul de Telecom a fost înregistrată în T2 2015. Vânzările totale au însumat aproximativ 145 de milioane de euro.

Creşterea de 22% a smartphone-urilor a compensat scăderea vânzărilor de telefoane mobile. Totodată, aceasta a continuat să întărească piaţa de accesorii precum cea a căştilor care, în T2 2015, a raportat o creştere puternică comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014.

În al doilea trimestru al anului 2015, valoarea sectorului de electrocasnice mari a atins 95 de milioane de euro, toate categoriile incluse în acesta contribuind la excedentul total de peste 11%. În timp ce electrocasnicele incorporabile şi frigiderele au înregistrat creşteri de două cifre, maşinile de spălat au încetinit rata de majorare la o singură cifră. Vânzările de frigidere au avut un plus 20% în T2 2015.

Vânzările de electrocasnice mici au crescut cu mai bine de 8%, până la 29 de milioane de euro. Sectorul aparatelor de bucătărie a înregistrat o majorare în valoare a vânzărilor dată de aparatele de preparat mâncarea şi de storcătoarele pentru fructe şi legume.

Roboţii de bucătărie, storcătoarele de fructe şi legume prin presare şi blenderele au avut o contribuţie deosebită la creşterea sectorului de aparate de bucătărie în România, însă cel mai mare impuls a fost dat de sectorul de aparate de ras şi epilat. Totodată, aparatele de îndepărtat părul cu lumină intens pulsată (IPL) şi ‘male grooming’ au înregistrat rate de creştere de două cifre.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, sectorul IT s-a menţinut stabil în T2 2015, atingând 95 de milioane de euro. După evoluţii foarte bune, tabletele au înregistrat o scădere a cererii, în special pe segmentul de 7 inci. În contrast, calculatoarele portabile şi-au menţinut trendul pozitiv pe toate segmentele, în special pentru desktop replacement şi convertibile. Perifericele şi desk computing au continuat să crească.

Cel de-al doilea trimestru din 2015 a înregistrat, pentru electronice, o uşoară scădere de peste 3% în valoare. PTV, sectorul dominant din această categorie a scăzut cu aproape 5%, în timp ce cererea pentru televizoarele cu ecran UHD şi diagonale mai mari de 40 inci a continuat să crească. Sectorul de camere video de acţiune şi-a dublat valoarea. Piaţa audio are semnale pozitive întrucât sistemele audio, boxele şi boxele cu andocare au înregistrat vânzări mai mari.

După un prim trimestru bun, vânzările de imprimante, multifuncţionale şi consumabile au înregistrat o scădere de aproape 4% comparativ cu T2 2014. Unul din motivele scăderii a fost performanţa slabă a cartuşelor, atât cu cerneală cât şi cu laser. Echipamentele cu cerneală au scăzut cu 10 procente în timp ce cele cu laser şi-au încetinit ritmul de creştere la 4%.

Piaţa foto din România a scăzut cu aproape 17% în trimestrul al doilea din 2015, până la o valoare totală de 6 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...