Românii au cheltuit mai mult pe produse pentru îngrijirea locuinţelor şi alimente în 2017. Magazinele de proximitate rămân cele mai căutate – GfK

Românii au cheltuit mai mult la o sesiune de shopping în primele trei trimestre ale anului, însă au cumpărat cu o frecvenţă relativ similară faţă de acceaşi perioadă din 2016, iar produsele de uz curent au fost printre cele mai preferate, înregistrând o creştere de aproape 6% în valoare, conform studiului GfK despre consumul de bunuri de uz curent.
Economica.net - joi, 14 dec. 2017, 10:21
Românii au cheltuit mai mult pe produse pentru îngrijirea locuinţelor şi alimente în 2017. Magazinele de proximitate rămân cele mai căutate - GfK

Comerţul modern domină în continuare piaţa de FMCG (bunuri de larg consum) şi se distanţează din ce în ce mai mult de cel tradiţional. Formatele moderne au atins o cotă de piaţă cumulată de peste 58%, cu două puncte procentuale mai mult decât în primele 9 luni din 2016.

Frecvenţa de cumpărare se mută din comerţul tradiţional în cel modern. Hypermarketurile continuă să fie cel mai important canal pentru această industrie, dar stagnează din punctul de vedere al cotei de piaţă comparativ cu anul trecut, aşa cum se întâmplă şi cu supermarketurile. În schimb, magazinele de proximitate rămân vedetele comerţului modern, câştigând noi cumpărători ca urmare a ritmului de expansiune ridicat. Şi magazinele de tip discount se dezvoltă semnificativ – aproape trei sferturi dintre români au cumpărat cel puţin o dată bunuri de larg consum din acest format în primele 9 luni din 2017.

Categoriile de produse pentru îngrijirea casei au avut cel mai accelerat ritm de creştere, arată rezultatele studiului GfK despre consumul de bunuri de uz curent.

Din punct de vedere al importantei principalelor categorii de bunuri de larg consum, cea mai mare pondere o deţin alimentele, atât cele proaspete (fructe, legume, carne, lactate), cât şi cele ambalate. În rândul alimentelor proaspete, cea mai mare dinamică au avut-o lactatele, iar dintre acestea cel mai mult au crescut în valoare untul, brânza proaspătă şi specialităţile din brânză.

Dintre băuturi, cel mai bine au evoluat vinurile, şampania şi spirtoasele. În zona de bunuri non-alimentare, produsele pentru îngrijirea locuinţei au bună avut cea mai performanţă, dar şi cele pentru îngrijire personală s-au clasat bine, în special produsele pentru îngrijirea tenului. Totuşi, impactul acestor categorii în dezvoltarea industriei FMCG (bunuri de larg consum) rămâne unul limitat, din cauza ponderii mici a acestora în coşul de cumpărături.

În comparaţie cu anul trecut, bunurile de folosinţă curentă vândute la promoţie au avut mai degrabă o evoluţie constantă. O importanţă mare în rândul promoţiilor o deţin în continuare categorii de îngrijire personală – precum produsele de îngrijire a feţei şi a corpului, produsele pentru îngrijirea casei şi băuturile.

În ceea ce priveşte ponderea mărcilor private în consum, acestea se menţin la nivelul anului trecut. Magazinele de tip discount şi cele de proximitate au vândut într-o proporţie mai mare decât alte tipuri de magazine produse sub eticheta marcă privată.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Eurostat: România se numără printre statele UE cu un nivel foarte ridicat al deficitului guvernamental
Eurostat: România se numără printre statele UE cu un nivel foarte ridicat al deficitului guvernamental
Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în trimestrul doi din 2021 la 6,9% din PIB în zona ...
Banca Națională a Rusiei a majorat semnificativ dobânda cheie, luând prin surprindere piața financiară
Banca Națională a Rusiei a majorat semnificativ dobânda cheie, luând prin surprindere piața financiară
Banca Centrală a Rusiei i-a surprins pe cei mai mulţi analişti cu o majorare semnificativă a dobânzii cheie, după ce ...
ONRC: Peste 4.300 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2021
ONRC: Peste 4.300 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2021
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 6,9% în ...