Românii au cumpărat mai puține locuințe vara aceasta

Românii au cumpărat mai puține locuințe aceasta vara aceasta, arată datele de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) analizate de Economica.net. Dacă în vara anului trecut s-a înregistrat un vârf, cu aproape 49.000 de unități individuale tranzacționate, în cele trei luni de vară din acest an s-au tranzacționat mai puține locuințe: nu cu mult peste 42.000 de unități individuale.
Andrada Ghira - lun, 19 sept. 2022, 21:59
Românii au cumpărat mai puține locuințe vara aceasta

Entuziasmul anului trecut în ceea ce privește achiziția de locuințe a fost temperat acum de inflația în creștere și incertitudinile legate de cum trecem iarna.

Vara aceasta, românii au cumpărat mai puține locuințe, arată datele ANCPI analizate de Economica.net. Au fost luate în calcul doar unitățile individuale raportate de ANCPI pentru lunile iunie, iulie și august.

Doar 42.154 de tranzacții unități individuale au fost înregistrate în lunile iunie, iulie și august anul acesta. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut au fost tranzacționate aproape 49.000 de locuințe,cu un vârf de aproape 18.000 de unități doar în luna august 2021.

Aceeași tendință de scădere pentru lunile de vară se observă și în București. Astfel, în perioada iunie-august 2022 au fost tranzacționate circa 12.900 de unități individuale, în timp ce anul trecut, în aceleași luni, au fost tranzacționate peste 13.700 de locuințe.

Diferența la opt luni: 450 de locuințe

Per total, la nivelul celor opt luni, în 2022 s-au tranzacționat 114.157 de locuințe, cu circa 450 de locuințe mai multe față de 2021, deși diferența este una mică. Rămâne de văzut dacă tendința de scădere va continua sau nu în lunile care urmează.

Dacă ne uităm doar la cifrele pentru București, din cele trei luni analizate, doar în luna august s-au înregistrat mai puține tranzacții anul acesta față de 2021. Per total, anul acesta s-au tranzacționat în lunile de vară cu 1.000 de locuițe mai puțin față de vara lui 2021.

Scăderi s-au înregistrat și în județele cu mari orașe reședință de județ, cu cea mai notabilă scădere în județul Cluj, de minus 25%. Mai puține locuințe s-au tranzacționat și în județul Timiș, cu un minus de 23%. Tot cu minus sunt și județele Iași (-10%), Brașov (-15%) și Constanța (-16%).

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...