Pensiile de serviciu civile şi militare au costat bugetul de stat peste 3,24 de miliarde de lei în primul semestru – analiză exclusivă

Pensiile de serviciu ale civililor şi militarilor au costat bugetul de stat peste 3,24 de miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017, arată datele transmise exclusiv pentru ECONOMICA.NET de către cele patru Case de Pensii care le plătesc. Peste 142.000 de oameni au încasat pensie de serviciu în luna iunie.
Cristina Şomănescu - Dum, 06 aug. 2017, 22:09
Pensiile de serviciu civile şi militare au costat bugetul de stat peste 3,24 de miliarde de lei în primul semestru - analiză exclusivă

Guvernul a decis să aducă o serie de schimbări nesubstanţiale la legile care reglementează acordarea pensiilor de serviciu.

Pensiile de serviciu nu vor mai creşte ori de câte ori se majorează salariile celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii acestor pensii. Pensiile de serviciu vor fi indexate doar cu rata medie a inflaţiei, indicator definitiv, stabilit la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Până acum, pensiile de serviciu au fost indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai depăşi media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. „Precizăm că niciuna dintre pensiile speciale aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă”, a declarat Ministrul Muncii vineri, 4 august.

Peste 142.000 de oameni au încasat pensii de serviciu, în iunie, majoritatea – pensionari militari, potrivit datelor centralizate de Economica.net de la instituţiile care plătesc aceste pensii.

Pensiile de serviciu sunt administrate de patru Case de Pensii:

  • Casa Naţională de Pensii Publice plăteşte pensiile de serviciu ale civililor – magistraţi, aviatori, diplomaţi, auditori ai Curţii de Conturi, parlamentari, grefieri şi nu numai.
  • pensiile de serviciu ale pensionarilor militari sunt administrate şi plătite de trei Case de Pensii Sectoriale: ale MApN, MAI, respectiv SRI.

Peste 3,24 de miliarde de lei am plătit doar de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale civililor şi militarilor, în primul semestru al anului 2017, arată informaţiile centralizate de Economica.net de la cele patru Case de Pensii care le plătesc.

Iată, defalcat, cât am plătit pentru fiecare:

Am plătit aproape 2,94 de miliarde de lei, de la bugetul de stat, pentru pensiile de serviciu ale pensionarilor militari, în numai jumătate de an.

Pensiile de serviciu ale pensionarilor militari au costat bugetul de stat aproape 2,94 de miliarde de lei, în prima jumătate a anului 2017, arată datele transmise exclusiv pentru Economica.net de către Casele de Pensii Sectoriale (CPS) care le administrează: CPS a MApN, CPS a MAI şi CPS a SRI.

Peste 133.800 de pensionari militari au încasat pensii de serviciu în luna iunie a acestui an, arată datele transmise exclusiv pentru Economica.net de Casele de Pensii Sectoriale care gestionează pensiile militare.

Iată, defalcat, cât am plătit în primul semestru din 2017 pentru pensiile de serviciu din Apărare, din Ministerul de Interne şi din SRI:

Peste 1,37 de miliarde de lei am plătit de la bugetul de stat pentru plata pensiilor de serviciu din Apărare, în primul semestru din acest an, potrivit informaţiilor comunicate exclusiv pentru Economica.net. de către Casa de Pensii Sectorială a MApN. 

  • Peste 62.600 de oameni au încasat, în iunie, pensii de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a MApN.

Pensiile de serviciu ale poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor ISU, dar şi ale celorlalţi profesionişti din cadrul Ministerului de Interne au costat bugetul de stat peste 1,31 de miliarde de lei în primul semestru din anul 2017, au comunicat în exclusivitate pentru Economica.net oficialii Casei de Pensii Sectoriale a MAI.

  • În luna iunie, peste 62.000 de persoane au încasat pensii de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a MAI, ne-au spus oficialii instituţiei.

Pensiile de serviciu ale profesioniştilor din Serviciile Secrete au costat bugetul de stat 254,48 de milioane de lei în primul semestru al acestui an, au comunicat în exclusivitate pentru Economica.net oficialii Casei de Pensii Sectoriale a SRI.

  • Aproape 9.200 de pensionari din Serviciile Secrete au încasat pensie de serviciu în luna iunie a acestui an.

Pensiile militare se plătesc doar din bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele tuturor contribuabililor, în baza Legii nr. 223 din 2015, în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Pentru pensionarii MApN, MAI, SRI, care vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu reprezintă 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, la alegere, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul.

În prezent, pensiile de serviciu din MAI, MApN şi SRI sunt mai mari decât salariile pe care le-au avut beneficiarii, datorită articolului nr. 60 din Legea nr. 223 din 2015, care spune că pensiile militare cresc ori de câte ori se majorează salariile celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii de serviciu.

Peste 8.600 de civili iau pensii de serviciu, pentru care am plătit doar de la bugetul de stat 318,25 de milioane de lei în primul semestru al acestui an.

În luna iunie, peste 8.600 de persoane aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii (CNPP) au încasat pensii de serviciu, conform informaţiilor transmise de instituţie. De acest privilegiu, reglementat printr-o serie de legi despre care am scris pe larg aici, beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari.

În primul semestru al acestui an, am plătit doar de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, 318,25 de milioane de lei pentru pensiile de serviciu ale pensionarilor civili, potrivit datelor comunicate în exclusivitate pentru Economica.net de CNPP.

Pensiile de serviciu ale civilor sunt plătite de la bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor sociale. Detalii, într-un articol ECONOMICA.NET pe care-l puteţi accesa aici.

În prezent, pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...