Românii au plătit anul trecut 375 de milioane de euro producătorilor de energie regenerabilă – ANRE

Consumatorii de energie electrică din România au plătit anul trecut subvenţii de 375 de milioane de euro în contul certificatelor verzi pe care le primesc producătorii de energie regenerabilă, a declarat, miercuri, Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent la un evenimentul de lansare a Asociaţiei Române pentru Biomasă şi Biogaz.
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 10:50
Românii au plătit anul trecut 375 de milioane de euro producătorilor de energie regenerabilă - ANRE

‘Bugetul schemei de certificate verzi anul trecut a fost 375 de milioane de euro, faţă de 300 de milioane de euro în 2012 şi 100 de milioane de euro în 2011’, a precizat oficialul ANRE.

El a mai spus că biomasa şi biogazul sunt cele mai importante resurse pe care le poate valorifica România.

În acest moment, capacităţile de producere a energiei din biomasă în România totalizează în jur de 100 de MW, cu mult mai puţin decât parcurile eoliene, care însumează peste 2.800 de MW, şi decât cele fotovoltaice, care au ajuns la 1.500 de MW.

‘Acest boom (din eolian şi fotovoltaic – n.r.) s-a datorat şi unei scheme de sprijin extrem de generoasă’, a explicat Calotă.

Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz (ARBIO) propune Executivului realizarea unei strategii naţionale pentru biomasă şi biogaz, sectoare unde ţara noastră are un potenţial uriaş, potrivit preşedintelui organizaţiei, Ilias Papageorgiadis.

‘La început, am privit biomasa doar ca pe o investiţie, dar a fost o greşeală, pentru că este mai mult decât atât. Biomasa este o soluţie pentru problemele României legate de mediu, de cogenerare, de locuri de muncă, de independenţă energetică, de infrastructură’, a declarat, miercuri, Papageorgiadis, prezent la conferinţa de lansare a ARBIO.

El a amintit potenţialul de biomasă al României, unde există 14 milioane de hectare de teren agricol, şapte milioane de hectare de păduri, mii de fabrici care au deşeuri şi cinci milioane de tone de deşeuri urbane anual.

‘Biomasa este viitorul nostru şi interesul investitorilor este mare. Noi suntem acum abia la început, dar vom cere Guvernului să pregătească o strategie naţională pentru biomasă şi biogaz. Sunt fonduri de peste 400 de milioane de euro disponibile pentru sectorul nostru. Astfel că venim cu propuneri concrete pentru a dezvolta acest domeniu’, a subliniat preşedintele ARBIO.

Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz, membră a Asociaţilor Europene de Biomasă (AEBIOM) şi Biogaz (EBA), este vocea sectorului în România, incluzând biomasa, biogazul, biolichidele, waste-to-energy, dar şi energia geotermală.

ARBIO şi-a planificat lansarea în luna iunie a anului 2014, având drept prioritate centrarea pe nevoile, întrebările şi solicitările investitorilor.

‘Din varii motive, sectorul bioenergiei din România a fost unul destul de liniştit până acum, cu aproximativ 95 MW din proiecte operaţionale (ianuarie 2014, 40% creştere de la an la an). Însă, după efectuarea celor mai recente modificări legislative şi tariful fix (FiT) preconizat pentru proiecte de până la 2 MW, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Biomasa, biogazul, energia din deşeuri, digestia anaerobă, reciclarea şi biocombustibilii atrag atenţia multor investitori, îndeosebi în contextul în care băncile şi alţi finanţatori încep să ofere oportunităţi de finanţare’, au arătat membrii Asociaţiei, într-un comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Fermierii vor primi subvenţia de 100 de euro începând din 15 mai
Fermierii vor primi subvenţia de 100 de euro începând din 15 mai
Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru capacitatea de producţie în......
Petrom confirmă: A semnat cu Saint-Gobain România un acord pentru furnizarea de energie verde
Petrom confirmă: A semnat cu Saint-Gobain România un acord pentru furnizarea de energie verde
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei și Saint-Gobain România, parte a Grupului ...
Ford vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030
Ford vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030
Ford Motor ia în considerare să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030, o schimbare faţă ...
SUA adaugă 37 de entităţi chineze pe lista neagră, după incidentul cu balonul „spion”
SUA adaugă 37 de entităţi chineze pe lista neagră, după incidentul cu balonul „spion”
Statele Unite au adăugat joi pe lista lor neagră comercială 37 de entităţi chineze, printre care unele companii având ...