Românii au plătit în plus 15 milioane de euro în facturile de curent. Cu sprijinul statului

Abia după un an de la liberalizarea pieţei, ANRE a decis să modifice legislaţia care să permită o ieftinire a abonamentului plătit în facturile de electricitate. Consumatorii români au plătit astfel în plus circa 15 milioane de euro
Mihai Nicuţ - mie, 30 iul. 2014, 21:00
Românii au plătit în plus 15 milioane de euro în facturile de curent. Cu sprijinul statului

Abia la un an de zile de la debutul calendarului de liberalizare a pieţei de energie electrică pentru consumatorii captivi, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a decis să schimbe legislaţia referitoare la modalitatea de calcul a abonamentului din factura de electricitate plătit de milioane de gospodării.

De la 1 iulie 2014, în facturile de electricitate ale consumatorilor care plătesc energia pe baza tarifului de tip monom cu rezervare (abonament), adică majoritatea gospodăriilor, apare o valoare mai mică a abonamentului. Astfel, acesta a scăzut de la 0,17 lei (fără TVA) pe zi, la 0,12 lei pe zi. O veste bună pentru consumatori, chiar dacă impactul final în facturi este destul de limitat: ieftinire de cinci bani pe zi, adică 1,5 lei pe lună, fără a lua în calcul TVA.

Cum se motivează această scădere: „Începând cu 1 iulie 2014, datorită prevederilor legislative în vigoare, factura de energie electrică va include Componenta de Piaţă Concurenţială (CPC) în procent de 30%, tarif calculat în condiţiile pieţei concurenţiale şi un nou mod de calcul al valorii componentei de rezervare/abonament, dacă aceasta se regăseşte în tariful ales de dvs.”.

Cu alte cuvinte, de la 1 iulie, ANRE a decis reducerea acestui tarif de rezervare. Banii vor rămâne la consumatori şi nu se vor mai duce la furnizorii de energie care alimentează populaţia în regim reglementat: Enel, E.On, CEZ şi Electrica.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, nu a putut fi contactat pentru a explica de ce s-a modificat abia acum legislaţia.

Potrivit unor surse din sectorul energetic consultate de ECONOMICA.NET, reglementatorul a decis abia acum să ajusteze valoarea abonamentului în funcţie de gradul de liberalizare a pieţei, deşi piaţa a început să fie liberalizată încă de acum un an.
În acest sens, în iunie a fost publicat Ordinul ANRE 57, unde scrie că „valoarea abonamentului din facturile emise clienţilor casnici care nu şi-au exprimat dreptul de eligibilitate se calculează ca produs dintre valoarea zilnică a abonamentului, procentul de achiziţia din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici şi numărul de zile din perioada de facturare”.

Diferenţa faţă de vechea reglementare stă exact în introducerea ajustării cu procentul de achiziţie din piaţa reglementată. Piaţa a îmceput să fie liberalizată încă de acum un an, dar, pentru că această ajustare a abonamentului a fost făcută abia acum, consumatorii casnici români au plătit furnizorilor în plus zeci de milioane de euro.

Explicaţia pierderilor

De la 1 iulie 2014, piaţa de electricitate pentru consumatorii casnici este liberă în proporţie de 30%. Aşadar, pe baza noii reglementări emise de ANRE în iunie, valoarea acestui abonament este ponderată cu un procent de 70%. Astfel, cei 0,17 lei pe zi au devenit 0,12 lei pe zi.

Problema este însă că piaţa a început să fie liberalizată la 1 iulie 2013, acum un an. Atunci, gradul de liberalizare a fost stabilit la 10%, iar la 1 ianuarie 2014 procentul de liberalizare a ajuns la 20%. Însă, abonamentul a rămas tot 0,17 lei pe zi, fără a se pondera cu procentul de achiziţie din piaţa reglementată, adică 90% de la 1 iulie 2013 şi 80% la 1 ianuarie 2014. Adică facturile ar fi putut să fie reduse încă de acum un an, dar ANRE a decis să aplice acest mecanism abia de la 1 iulie 2014, când gradul de liberalizare a ajuns la 30%.

Dacă s-ar fi aplicat reglementarea la 1 iulie 2013, valoarea abonamentului ar fi fost redusă 1,7 bani pe zi, adică factura pe şase luni ar fi fost scăzută cu circa 3 lei pentru fiecare gospodărie. Pentru perioada 1 ianuarie 2014-1 iulie 2014, reducerea ar fi fost de 3,4 de bani pe zi, adică o economie la factură de 6 de lei pe şase luni. În total, o reducere la factură de 9 lei, pe un an.

Suma poate părea mică pentru fiecare gospodărie, dar impactul la nivel naţional nu este de neglijat. Potrivit datelor ANRE valabile pentru finalul lui 2013, în România existau 8,49 milioane de clienţi casnici, dintre care 1,06 milioane aveau tarif social. Or, aproape toţi cei 7,4 milioane de consumatori plătesc acest abonament în factură.

Într-un an, pentru că ANRE a decis să nu aplice acest sistem încă de la debutul liberalizării pieţei, sumele plătite în plus de consumatori furnizorilor de energie electrică se ridică la circa 66 de milioane de lei, adică 15 milioane de euro. Plus TVA.

Te-ar mai putea interesa și
FMI: Achizițiile făcute în pandemie au dus la creșterea dezechilibrelor de cont curent
FMI: Achizițiile făcute în pandemie au dus la creșterea dezechilibrelor de cont curent
Pandemia de COVID-19 a inversat în 2020 tendinţa de scădere constantă a dezechilibrului global al contului curent, în condiţiile în care cheltuielile mari pentru susţinere din ţările......
BCR a raportat pentru semestrul I un profit de peste 690 de milioane de lei
BCR a raportat pentru semestrul I un profit de peste 690 de milioane de lei
Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un profit net de 690,8 milioane de lei (140,9 milioane de euro) în primul ...
Companiile Square 7 Properties și Mitiska REIM au achiziționat două terenuri cu suprafată totală de 30.000 mp în Pitești și Giurgiu
Companiile Square 7 Properties și Mitiska REIM au achiziționat două terenuri cu suprafată totală de 30.000 mp în Pitești ...
Compania Square 7 Properties, care activează de peste 14 ani pe piata din Romania, a anunțat luni prin intermediul unui ...
Record după record: România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. Aproape 1.000 de lei/MWh mâine seară
Record după record: România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. Aproape 1.000 de ...
După recordul absolut de preț de săptămâna trecură, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) cunoaște noi maxime de preț ...