Românii au prins curaj la creditele pentru locuinţe: plus de 10% în doar o lună. Cine a luat banii

Valoarea creditelor în lei acordate populaţiei pentru achiziţia de locuinţe a crescut cu peste 414 milioane de lei (+10,3%) în martie 2014, faţă de februarie, potrivit datelor BNR. Este un progres consistent, înregistrat în condiţiile aversiunii încă persistente faţă de împrumuturi.
Adrian N. Ionescu - sâm, 03 mai 2014, 20:34
Românii au prins curaj la creditele pentru locuinţe: plus de 10% în doar o lună. Cine a luat banii

Soldul creditelor în lei acordate populaţiei pentru locuinţe a ajuns la aproape 4,45 miliarde de lei în martie, mai mare cu 10,3% faţă de luna anterioară, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Progresul este substanţial pentru numai o lună şi este  relevant şi în comparaţie cu anul trecut, când creditele în lei pentru locuinţe creşteau, tot în martie faţă de februarie, cu doar 3% şi numai până la aproape 1,93 de miliarde de lei. Altfel spus, într-un an, soldul creditelor în lei pentru locuinţe a devenit mai mult decât dublu, iar viteza de creştere lunară s-a triplat, dacă ne rezumăm doar la raportul martie / februarie.

Pe de altă parte, creditele în valută acordate populaţiei pentru achiziţia de locuinţe  a scăzut în martie 2014 faţă de luna anterioară cu 1,4%, până la echivalentul a 36,85 miliarde de lei. Acest nivel este, totuşi, cu aproape un miliard de lei mai mare decât soldul din aceeaşi lună a anului trecut.

Statistica creditelor în valută exprimă reorientarea pieţei spre creditele în lei.

Cei puternici şi cei săraci

Cea mai mare parte a creditelor este angajată în Bucureşti, aşa cum era de aşteptat: aproape 38% din total, iar proporţia este în uşoară creştere de la o lună la alta (cu 0,5%).

De asemena, din creşterea totală a soldului creditelor în lei, de 414 milioane de lei, peste 185 de milioane aparţine Capitalei, adică peste 44%.

Bucureştenii îşi revin mai repede. Clujul, Timişul, Contanţa, Iaşiul, Braşovul, Sibiul şi Doljul urmează în topul volumelor cu care au crescut creditele pentru locuinţe în lei, în februarie faţă de martie 2014. Acestea sunt singurele regiuni unde creşterile sunt mai mari de 10 milioane de lei.

Aceasta este, însă, o măsură a forţei financiare a locuitorilor judeţelor respective, mai degrabă decât a progresului forţei respective.

Astfel, locuitorii Maramureşului au înregistrat cea mai rapidă creştere a creditelor, de 16,3% în martie faţă de februarie, deşi, în termeni absoluţi, aceasta nu înseamnă decât 4,9 milioane de lei.

Deasupra creşterii medii pe ţară, de 10,3%, se mai află alte 10 judeţe, printre care şi cele mai bogate, regăsite în topul de mai sus. Printre acestea se strecoară Neamţul (+14%, sau +4,1 mil. lei), Vrancea (+12%, +2,8 mil. lei), Bihorul, Bacăul şi Satu-Mare, cu proporţii de creştere de 11 – 12% sau de 3,8  (SM) până 9 mil. lei (BH).

Cele mai sărace judeţe din punctul de vedere al capacităţii de îndatorare a locuitorilor lor, sunt Călăraşi, Covasna, Ialomiţa, Sălaj, Harghita şi Giurgiu, care nu au adăugat la soldul creditelor de locuinţe mai mult de 1,5 milioane de lei fiecare.

Giurgiu a reuşit un plus de 400.000 de lei, după o creştere de 3,3% în martie.

(pentru a accesa imaginea la dimensiunea maximă, faceţi click pe fotografia sau pe fişierul excel din galeria de mai sus)

 

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...